A l’Àrtic volem aprofundir en el món dels films de moda, més coneguts amb el terme anglosaxó “fashion films”, perquè s’apropen dues cites importants del sector: la segona edició del Barcelona Fashion Film Festival i la desena del primer festival dedicat a aquest gènere, l’ASVOFF.

ASVOFF

París. Del 12 al 14 d’octubre

ASVOFF són les sigles d‘‘A shaded view on fashion’, el que vindria a voler dir “una mirada velada a la moda”. Diane Pernet celebra del 12 al 14 d’octubre la desena edició del festival que va ser el primer amb vocació internacional que va parar atenció als films de moda, estil i bellesa. O sigui que va tenir la destresa de veure que s’estaven fent aquests films, però no es promovien ni es premiaven i va decidir fer-ho ella.

HISTOIRE D’EAU. Jacques de Bascher, 1977 

Aquest és el que es considera el primer “fashion film” de la història. 23 minuts de pel·lícula (avui en dia, si un film de moda en dura 10 ja és dels llargs!). El va dirigir Jacques de Bascher l’any 1977 per a la primera col·lecció prêt-à-porter que va fer la marca italiana Fendi.

Com a tot festival, a l’ASVOFF s’entregaran premis, 14, en què s’elogiarà el millor estilisme, edició, disseny de so, etc. Hi ha dos catalans que opten als premis: el primer, Albert Moya, de Miravet, amb la peça ‘Baton’.

BATON. Albert Moya, 2018

Els films de moda serveixen per ensenyar roba de grans marques, però també tenen un argument, un plantejament, nus i desenllaç. N’hi ha que són més com un videoclip i d’altres més curtmetratges però sí, la gràcia és que serveixen per promocionar les marques d’una forma artística i argumentativa, menys agressiva que un anunci clàssic. ‘Baton’ està protagonitzat pel cantautor canadenc Sean Nicholas Savage i va d’una societat secreta que tenen una jovenalla molt inquietant.

WORDS UNSPOKEN. Jordi Estrada, 2018

El barceloní Jordi Estrada també participa en l’ASVOFF. Ha fet un “fashion film” per la revista ‘Hercules Magazine’, amb vestuari de la marca Bottega Veneta. Vindria a ser una història d’amor i desamor hel·lènic.

HIDEOUS MAN. John Malkovich, 2002

Però no tot són treballs d’artistes joves o novells. També se’n projecten d’altres que no estan a concurs i que estan filmats i/o protagonitzats per a gent molt famosa. Per exemple, enguany es podran veure tres mitjos metratges que l’actor i director John Malkovich va fer per a la dissenyadora Bella Freud, per cert, besneta de Sigmund Freud i filla del pintor Lucian Freud.

Barcelona Fashion Film Festival

Museu del Disseny de Barcelona, 25 d’octubre

Totes les grans ciutats del món tenen un festival de films de moda, París, però també Berlín, Londres, Brussel·les, Madrid… i a Barcelona és el segon any que es farà el festival de fashion films. La gala d’entrega de premis serà el 25 d’octubre a dos quarts de vuit al Museu del Disseny. Són 10 premis, la meitat dedicats al talent emergent perquè és on vol fer èmfasi el festival. S’hi han presentat més de 200 projectes, que per una segona edició no està gens malament i demostra que sí, que hi ha molta gent fent aquest format en què cinema, moda i publicitat es donen la mà.

CHICO SENSIBLE. Anna Karinvinge, 2018

En aquest film, rodat a Barcelona (hi veiem la Rambla i el Born), tots els models van vestits d’Outsiders Division, una marca molt divertida i acolorida que va crear ara fa sis anys a Barcelona David Méndez.

NOT GOING OUT. Mazdey Snob, 2018

Un altre candidat a aquests premis és ‘Not going out’, un film de moda de Mazdey Snob amb una mica de voguing i molt realista.

Caldrà esperar al dia 25, que és quan se sabran els guanyadors. I mentrestant, per anar escalfant motors de cara a l’entrega de premis, es fan trobades a l’escola de disseny LCI. Per exemple, el 15 d’octubre a la tarda podreu aprendre a fer un film de moda amb el Víctor Claramunt. Ell és director i guanyador de molts premis, entre els quals el 2015 el de millor director en el Festival Internacional de La Jolla, el que vindrien a ser els Oscar dels “fashion films”. Va guanyar amb la peça ‘Breaking the rules’, que va fer per a Bibi Lou, una marca de sabates.

BREAKING THE RULES. Víctor Claramunt, 2015