CosmoCaixa

El centre de divulgació científica CosmoCaixa ha presentat, conjuntament amb el centre cultural CaixaForum, la seva programació d’exposicions i activitats per a la temporada 2021-2022. Els dos espais de la Fundació la Caixa desplegaran un ampli conjunt de propostes els propers mesos sota el lema “Creiem en la cultura. Creixem en la cultura”, que s’articulen en tres eixos vinculats a conceptes temporals: “Som passat”, “Som segle XX” i “Som futur”.

La primera gran exposició s’inaugurarà a l’octubre i se centra en la figura de Nikola Tesla pare, entre d’altres, de l’electricitat moderna. L’altra gran mostra de la temporada estarà dedicada al Sol, analitzar des d’un punt de vista tant astrofísic com en relació amb la vida humana. CosmoCaixa també suma un nou espai expositiu, el Micrarium, que permetrà al públic descobrir el món a escala micro i que complementa la ja existent Sala Univers i la Base Antàrtica.

De moment i fins a finals de setembre encara es pot veure “Print3D. Reimprimint la realitat”, una mostra que s’endinsa en el vast món de possibilitats que ofereix la tecnologia d’impressió en tres dimensions. Ser versàtil però també econòmica i ràpida la converteix en una eina útil en nombrosos àmbits com es pot comprovar a través de les més de 200 peces que recull l’exposició.


Grans exposicions

Nikola Tesla

El geni de l’electricitat moderna
Del 28 d’octubre del 2021 al 13 de febrer del 2022

L’exposició més destacada del CosmoCaixa aquesta temporada està dedicada a un dels inventors més destacats de la història: Nikola Tesla. La seva aportació principal, el desenvolupament del corrent altern com a font d’energia, va marcar el pas del vapor i la força física a l’electricitat revolucionant i marcant la societat del segle XX.

Però la mostra va molt més enllà d’això i revindica la prolífica carrera d’aquest enginyer serbi, pare del motor d’inducció i de la transmissió sense fil de l’energia, que va registrar més de 280 patents i va ser pioner en camps poc reconeguts científicament en aquell moment com la robòtica o les comunicacions interplanetàries alhora que s’endinsa en la seva personalitat idealista i visionària.

CosmoCaixa Nikola Tesla al seu laboratori de Colorado Springs. Getty Images.
Nikola Tesla al seu laboratori de Colorado Springs. Getty Images

El Sol

Vivint amb la nostra estrella
Del 15 de març al 16 d’octubre del 2022

Des de temps immemorials l’ésser humà ha aixecat la mirada al cel fascinat i encuriosit pel firmament i especialment per l’astre rei: el Sol. L’exposició combina l’aproximació astronòmica amb la històrica, fent un repàs de la relació quotidiana que la humanitat ha tingut al llarg del temps amb l’estel que proporciona l’energia necessària per a la vida.

Al llarg de quatre blocs, el públic pot descobrir la relació entre els moviments aparents del Sol i la mesura del pas del temps, les possibilitats d’aprofitament de la seva energia, els vincles l’impacte del Sol en la nostra salut i l’estudi del Sol des del punt de vista astrofísic. Tot plegat amb elements interactius que promouen la descoberta directa dels continguts que es complementa d’una experiència audiovisual immersiva de gran format.

Erupció solar en l’ultraviolat (composició de dues imatges a 304 i 171 àngstroms). 31-08-2012. NASA- GSFC – Solar Dynamics Observatory.
Erupció solar en l’ultraviolat (composició de dues imatges a 304 i 171 àngstroms). 31-08-2012. NASA- GSFC – Solar Dynamics Observatory.

I també…

Micrarium

Aquest nou espai expositiu, un dels pocs d’aquestes característiques a Europa, s’inaugurarà a principis del 2022 i permetrà al públic submergir-se en l’univers microscòpic a partir de l’experimentació directa. Una possibilitat única de conèixer de prop una realitat que és invisible als ulls quotidians i que amaga una vida d’immensa riquesa.

Llevats, plomes, minerals, sorra, obres d’art, microplàstics, cianobacteris… El Micrarium reunirà tota mena de materials, tant naturals com artificials, per ser observats en detall amb l’ajuda de lupes, microscopis i altres instruments.

Micrarium CosmoCaixa

Base Antàrtica

Permanent

El laboratori original de la Base Antártica Juan Carlos I és accessible al públic gràcies a aquest espai definit per la mirada de Josefina Castellví, la primera dona cap d’una base en la història de la recerca científica internacional.

Aquest anys l’espai es renova, en col·laboració amb National Geographic, i mostrarà imatges de gran qualitat que mostren la bellesa i biodiversitat d’aquest singular territori i que documenten algunes de les expedicions que hi han anat a investigar, inclosa la que a principis del segle XX va dirigir Roald Amundsen, Robert Scott, Ernest Shackleton i Richard Byrd.

CosmoCaixa Base Antàrtica

Sala Univers

Permanent

Del big-bang a les descobertes més recents. Aquest és l’emocionant viatge que us proposa la Sala Univers, un espai interactiu de 3.500 metres quadrats dividit en tres àmbits: ‘Kósmos’, en què endinsar-se en els orígens de l’univers; ‘Evolució’, en què s’exposen el mecanismes de transformació dels éssers vius i ‘Fronteres’, en què es comparteix l’estat de la investigació en aquest àmbit.

La Sala Univers, una de les naus del CosmoCaixa, disposa del Lab Math, un espai que acosta les matemàtiques de manera lúdica.

CosmoCaixa Sala Univers