Fa més d’un segle que la família Viader manté la seva granja al cor del Raval. Ells són els que van crear i comercialitzar el Cacaolat.
Un pagès amb visió de negoci
La granja Viader és al carrer d’en Xuclà, 4 i 6. Cap a l’any 1900, el besavi de la Mercè Casademunt Viader, la propietària actual, va deixar la seva feina de pagès a Cardedeu per anar a treballar a Barcelona. Per casualitat, va anar a parar al local on ara és la granja, aleshores ja ocupat per una lleteria. S’hi va quedar d’aprenent i va observar que la gent cada cop consumia més llet. Havia deixat de ser un producte per als malalts i tothom en prenia. Amb aquestes, va pensar que calia diversificar els productes derivats de la llet.
Una xarxa pròpia de productors de llet
Amb els anys, Viader es va quedar amb el negoci i el va engrandir amb nous productes. Però de seguida va veure que li calia més llet. D’aquesta manera, el seu objectiu va ser fer-se una granja a Cardedeu. Però mentre no va poder, va idear un sistema d’aprovisionament segons el qual ell li comprava una vaca a un pagès i aquest es comprometia a cuidar-la, a vendre-li la llet i a portar-l’hi a Barcelona. A través dels pagesos de la comarca, aleshores arruïnats per la fil·loxera, va crear una xarxa de productors que li servien la llet a domicili.
La pasteurització
Quan Viader va començar a fer productes derivats de la llet, se’n va adonar que primer l’havia de tractar per eliminar-ne els gèrmens. Va investigar què s’estava fent per Europa en aquest sentit i va veure que s’aplicava la pasteurització. La llet es pasteuritza fent-la passar durant uns segons entre 75 i 90º. D’aquesta manera es conserva fresca fins a 10 dies. Viader va muntar de seguida un obrador per pasteuritzar la llet.
Amb el temps, el local es va quedar petit i el 1925 va crear una recepció de llet a Barcelona i va fundar la fàbrica Letona.
El naixement del Cacaolat
En un viatge a una fira internacional a Hongria, Viader va tastar una beguda refrescant de llet amb cacau. Aquesta mena de producte no s’havia vist a Espanya. D’altra banda, en aquella època la llet que es desnatava per fer mantega i nata es considerava llet sobrant del procés i no es feia servir per res. I Viader volia crear un producte envasat a la seva fàbrica, Letona, que durés i que pogués comercialitzar en bars i granges. Amb la suma de tots aquests factors, va néixer el Cacaolat.
Cap a la cinquena generació
La Mercè Casademunt Viader és la quarta generació del negoci i el seu fill, Marc Espuny Casademunt, ja n’està agafant les regnes. En Marc diu que tot el que sap ho ha après dels avis i els oncles, encara que també ha fet els estudis de formatgeria i pastisseria pertinents. El futur de la granja Viader està assegurat per molts anys.