A la cantonada de Balmes amb Diagonal, hi havia hagut la casa Mora Rosas, la pastisseria on es van crear les mones de xocolata modernes a Barcelona. En aquest establiment va néixer la tradició de les mones de xocolata gràcies a la imaginació d’un pastisser de Vinaròs establert a Barcelona. Ho va explicar Lluís Santapau, fill del mestre pastisser Santapau, en aquest capítol del ‘Va passar aquí‘.
Les primeres figures
Lluís Santapau Egea va néixer a Vinaròs. Als 18 anys va arribar a Barcelona per fer de pastisser. En poc temps, va entrar a treballar a la pastisseria Mora Rosas. Santapau va modernitzar el concepte de mona de Pasqua de l’època. Antigament, la mona era un pastís de crocant o de mantega decorada amb uns ous de gallina bullits. Més tard, es van incorporar els ous de xocolata una idea nascuda a la desapareguda pastisseria Massana del carrer de Ferran que donaria nom a l’escola d’Art i Disseny. Poc després, s’incorporen els conillets de xocolata.
Santapau va introduir les figures de xocolata més enllà dels ous i els conills. Eren figures més grans, amb decorats: castells, trens, masies, etc. Per fer aquestes composicions, Santapau dibuixava els esborranys a llibretes que encara es conserven.
Les primeres figures de Santapau són de l’any 1939. Eren tres figures femenines amb faldilles llargues i davantal, l’una amb un gerro, l’altra amb un cistell de fruites i una nena de la mà, i la tercera, una venedora de cigarretes.
Ous artístics i figures de Walt Disney
Aprofitant la seva afició a la pintura, Santapau va començar a pintar autèntics quadres als ous de xocolata. Els feia de diferents mides i hi podia pintar des d’una cara a un paisatge, com ara una marina o un prat. Lluís Santapau, fill del pastisser Lluís Santapau Egea, explica que el seu pare va ser pioner a pintar ous de xocolata de manera artística.
En aquella època, també agradaven molt les figures de Walt Disney en xocolata, els personatges més de moda entre la canalla. Quan arribava la Pasqua, els dos aparadors de la botiga s’omplien de mones i de mainada mirant-les.
La tradició segueix
L’any 1993, Lluís Santapau va ser reconegut amb el títol de Mestre de Mestres del Gremi de Pastisseria de Barcelona. Avui, Lluís Santapau Jr. i el seu fill, la tercera generació de pastissers, segueixen amb la tradició familiar de les mones i cada any atorguen un premi en record del creador de les mones de xocolata, Lluís Santapau.