(ACN/Redacció) Les intoleràncies al gluten i a la lactosa havien estat, fins fa uns anys, un cert entrebanc quan arribava Pasqua. Però, amb el temps, el sector de la pastisseria ha donat resposta a les necessitats dels clients, i cada cop és més habitual trobar establiments que ofereixen mones aptes per a celíacs i intolerants a la lactosa. També, a mesura que ha crescut l’oferta, també ho ha fet la qualitat.

Abans les famílies agafaven un pastís petit per al fillol o fillola amb intoleràncies, però ara ja en menja tota la família sense notar la diferència,”
Antoni Pons, pastisser de Celiadictos

Les mones sense gluten ni lactosa han aconseguit assimilar-se a les tradicionals en el gust, però també en el preu, explica l’Antoni Pons, pastisser de Celiadictos. Explica que han pogut situar els seus pastissos dins la forquilla de preus de la resta d’establiments de Barcelona. En aquest sentit, enguany han venut les peces a 40 euros/quilo.

Amb l’auge de consum d’aquests pastissos el sector també ha buscat la seva millor versió. Pons afirma que, des que el negoci es va posar en marxa, de mica en mica han modificat el procés d’elaboració “fins a obtenir una mona de Pasqua molt semblant a la pastisseria tradicional”. Tant és així, assegura, que tenen nombrosos clients que compren els seus dolços tot i no tenir intoleràncies. Al taulell, ofereixen sense gluten ni lactosa fins a sis varietats de mona tradicional, entre les quals triomfa la tipus Sara.

Mones sense gluten ni lactosa
Celiadictos, pastisseria artesanal sense gluten i sense lactosa. (ACN)

Increment de la demanda

Des que aquesta pastisseria va obrir al barri de les Corts de Barcelona, ara fa vuit anys, han vist com creixen exponencialment els clients quan s’acosta la Setmana Santa. De fer escassament una vintena de mones de Pasqua el 2014, han passat a elaborar-ne prop de 180 durant aquesta campanya.

“Any rere any augmenta molt la demanda perquè cada cop hi ha més gent amb intoleràncies i al·lèrgies“, explica Pons, que celebra que també hagi crescut la difusió de negocis que ofereixen productes per a aquests clients. Assegura que és habitual rebre gent a la seva botiga que “s’emociona” quan veu que pot comprar una mona de Pasqua apta per a les seves intoleràncies. “Hi ha gent que feia anys que no trobava un producte adequat per ells”, apunta.

Obradors especialitzats

La majoria de pastisseries barcelonines tradicionals no poden oferir aquests productes perquè cal un obrador especialitzat en què es pugui assegurar que no hi ha “contaminació creuada”. És a dir, cal assegurar que un al·lergogen alimentari no contamini un aliment lliure d’al·lèrgens, en preparar-se al mateix espai.

En aquest sentit, Pons recorda que l’elaboració està condicionada a treballar amb farines sense blat. Això per a ells no suposa cap dificultat, ja que elaboren tots els productes així i, per tant, no hi ha risc de contagi entre aliments. Aquesta exclusivitat fa que altres pastisseries de Barcelona els encarreguin a ells l’elaboració de mones sense gluten ni lactosa.