Al llarg del segle XX, moltes lleteries del carrer de Petritxol es van convertir en xocolateries, i encara avui dos negocis fan perdurar la tradició d’aquest petit carrer del Gòtic.

El carrer de Petritxol va ser el primer carrer de vianants de Catalunya i, segurament, també d’Espanya. Es va obrir el 1800 i per fer-lo va caldre enderrocar una casa que l’obstruia. Des del principi, el carrer es va omplir de lleteries. Algunes d’aquestes es van convertir, amb el temps, en xocolateries.

Les xocolateries, una antiga tradició

Avui, d’aquelles xocolateries només en queden dues: La Dulcinea i La Pallaresa. La Granja Dulcinea va ser la primera a obrir. Va ser inaugurada per Juan Mach i Elvira Farràs el 1941. Uns anys més tard, el 1947, es va obrir La Pallaresa.

Alfonso Matos, gerent de La Pallaresa, recorda que la xocolata del seu establiment es fa amb aigua. La fórmula es completa amb una bona dosi de sucre i un toc de canyella i vainilla.

Un carrer ple de mosaics

La història del carrer es pot resseguir a partir dels mosaics de rajola que hi ha a les parets exteriors dels edificis. També hi ha una figura de la Mare de Déu de la Mercè, la patrona de la ciutat, reivindicada pels veïns i comerciants del carrer de Petritxol durant els anys del franquisme, quan es van suspendre les festes en el seu honor.

El carrer de Petritxol també va tenir la primera associació de veïns, amb l’objectiu de mantenir net i vigilat tot el recorregut. Aquesta tasca perviu i, segons l’associació, aquest està considerat el carrer més net del món.