L’1 d’octubre del 1983 hi va haver un concert molt esperat de The Police a l’estadi Narcís Sala de Sant Andreu. La banda anglesa estava en el seu millor moment i acabava de presentar el seu cinquè disc en estudi, ‘Synchronicity’. Les entrades feia mesos que estaven exhaurides, tot i que valien 1.500 pessetes, un preu molt alt. L’actuació d’aquella nit, però, va acabar en tragèdia.

L’historiador José Luis Muñoz explica al ‘Va passar aquí‘ com una persona que es trobava en un lateral de l’estadi es va recolzar sobre una de les tanques i va caure des de 10 metres i va morir. Era Alfonso Fernández, un jove mecànic de la Verneda. En un primer moment, l’organització va dir que era un dels espectadors que s’havien colat sense entrada, però això ho va desmentir la família.

Crònica d’una nit tràgica

Muñoz recorda com l’estadi Narcís Sala estava ple de gom a gom i com tots els espectadors van haver d’esperar més d’una hora. I els teloners sense aparèixer. Per The Police era un concert especial perquè era l’aniversari de l’Sting. Per això , tot i el retard, el primer que fa el cantant quan va sortir a l’escenari va ser saludar a tothom i va dir: “És el meu aniversari… Vinga!”. I va començar el concert.

Una actuació que va estar marcada pels entrebancs tècnics. A més del retard, i de començar sense teloners, un problema elèctric va fer que la primera mitja hora de concert estigués a potència mitjana de llum i so. A més, molta gent que hi havia reunida a l’exterior sense entrada va començar a intentar colar-se. Al final, van entrar més de 2.000 persones que van provocar moments de tensió sobre la gespa de l’estadi.

Un drama que ho va marcar tot

Però, evidentment, tots aquests contratemps van quedar eclipsats per la tragèdia que va passar més tard. José Luis Muñoz explica com un periodista que es trobava a la tribuna va ser clau per esclarir com van anar els fets. Era Joan Ribes, de Radio3, que va ser testimoni directe de l’accident. Ribes també va ajudar a confirmar que el noi que va morir no era dels espectadors que no tenien entrada.

I Muñoz, abans d’acabar, recorda una altra trista casualitat. Si Sting recordava aquella nit que ja tenia 32 anys, Alfonso Fernández, el noi que va morir, també estava d’aniversari. Aquell dia feia 23 anys.