El CosmoCaixa obrirà aquest dijous, 26 d’octubre, l’exposició “Dinosaures de la Patagònia”, que fa un repàs d’una de les zones més riques en restes paleontològiques d’aquests animals. L’estrella d’aquesta mostra és una rèplica a mida real del “Patagotitan mayorum”, el dinosaure més gran conegut fins al moment, de quasi 40 metres de llarg. De fet, els visitants podran passar per sota de les potes de l’animal, que podia arribar a pesar fins a 77 tones, el que equival a 14 elefants africans. Aquest és el descobriment més gran fet aquest segle a la Patagònia. Les restes de l’animal es van descobrir fa 11 anys a la província de Chubut, a l’Argentina.

La rèplica del “Patagotitan mayorum” ja es quedarà de forma permanent al CosmoCaixa. Abans, però, s’exhibirà per la resta de l’estat. L’exposició l’ha creada el Museu Paleonteològic Egidio Furuglio, situat a Trelew, a la Patagònia argentina.

13 espècies a mida real

La mostra es podrà veure fins al 2 de juny del 2024 i exhibeix fins a 13 espècies de dinosaures, tant de carnívors com d’herbívors. De fet, els visitants poden caminar entre les rèpliques que són a escala real. Cal destacar una altra espècie de grans dimensions com el “Tyrannotitan chubentensis”, també el més petit, d’uns 75 centímetres com el “Manidens condorensis” que pesava prop d’un quilo, i dos dels més antics que van viure fa 230 milions d’anys, “Eoraptor lunensis” i “Herrerasaurus ischigualastensis”.

Fòssils reals

També es poden veure restes de fòssils reals, com un fèmur del “Patagotitian”, unes vèrtebres d’un ornitòpode, dents de sauròpodes —com de la Bagualia alba o de teròpodes de la família dels carcarodontosaures— que són els dinosaures que tenen les dents en constant creixement, com els passa als taurons.

És la quarta vegada que el CosmoCaixa dedica una exposició als dinosaures des que es va inaugurar el 2004. “Dinosaures de la Patagònia” visitarà el CaixaForum Madrid a partir del juliol de 2024.