Alasdair Kent i Núria Rial

El Gran Teatre del Liceu presenta aquest diumenge, 29 d’octubre, ‘Orlando Paladino’, considerada una de les millors òperes del segle XVIII. De les gairebé 20 peces que va compondre Haydn, aquesta ha estat, al llarg de la història, la més representada. Es tracta d’un clàssic de l’any 1782 que al Liceu s’estrena en una única funció.

La recuperació d’un clàssic del classicisme

Es planteja una oportunitat per descobrir una obra que va influenciar fins i tot Mozart, però que ha caigut una mica en l’oblit. ‘Orlando Paladino’ va ser l’òpera més representada, amb més de 60 funcions en diferents punts de l’Imperi Austrohongarès, però, en els darrers dos segles s’ha portat molt poc a l’escenari.

La peça està considerada com una de les millors òperes del classicisme del segle XVIII. S’inclou en el subgènere de la semiparòdia i tracta la història d’una parella aristòcrata d’amants que fugen a un castell remot per allunyar-se d’Orlando, un dels millors cavallers de França, bojament enamorat de la dama.

Giovanni Antonini a la batuta

El director Giovanni Antonini, nascut a Milà, i el conjunt instrumental ‘Il giardino armonico’ són la garantia per fer brillar aquest títol de text barroc. L’estrella principal és la reconeguda soprano Emóke Baráth, natural d’Hongria. Els papers masculins els encarnen el tenor Alasdair Kent, que dona vida a Orlando, Renato Dolcini i Josh Llovell.