A la plaça d’Antoni Maura, al bell mig de la via Laietana, entre la Catedral i el mercat de Santa Caterina, hi ha el lloc on va estar enterrat Pau Claris. La tomba va ser localitzada, però a l’interior no hi havia res.
Pau Claris va ser enterrat a l’església de Sant Joan de Jerusalem, que pertanyia a la comanda dels Hospitalers, una orde de monjos guerrers creada durant les croades. Els Hospitalers es van establir a la zona que abasta des de Sant Pere Més Baix fins a la plaça de les Beates, i des de la via Laietana fins al carrer de les Beates. Si fa, no fa, uns 12.000 m2.
Desafiament a la Monarquia
Pau Claris va aprofitar la revolta pagesa de juny de 1640, coneguda com el Corpus de Sang, i el descontent social per la pressió fiscal de la monarquia castellana encapçalada per Felip IV, que necessitava diners per finançar la seva guerra contra els Àustria, per trencar els lligams de Catalunya amb la monarquia espanyola. Però per fer-ho li calia l’ajuda de França per expulsar les tropes castellanes establertes al principat. Per aquest motiu, va acceptar la sobirania del rei Lluís XIII a canvi de l’ajuda militar.
El misteri
La mort de Pau Claris està envoltada de misteri. Claris va morir un mes després de la primera victòria sobre les tropes castellanes, a la batalla de Montjuïc, el 1641. La versió oficial va establir que havia mort d’esgotament. Però investigacions recents basades en cartes i documents de l’època, posen en qüestió aquesta explicació.
A partir dels símptomes que Claris va patir abans de morir, ha sorgit la teoria que podria haver estat enverinat amb aigua tofana. Es tracta d’un verí fet amb arsènic i herbes, incolor, insípid i inodor que amb cinc o sis gotes pot provocar la mort d’una persona. Genera esgotament, falta de gana i, fins i tot, paràlisi de parts del cos. Justament, els darrers dies, Claris s’havia de comunicar per senyes perquè no podia moure la llengua.
La prospecció
Aprofitant l’obertura de la via Laietana, Antoni Rovira i Virgili, polític i periodista, va demanar a l’ajuntament de Barcelona fer una prospecció per buscar la tomba de Pau Claris.
Agustí Durán va trobar la tomba de Claris al sepulcre del Sant Crist, dins l’església de Sant Joan de Jersusalem. La va identificar gràcies a l’escut familiar dels Claris, mitja lluna i una estrella, que hi havia a les rajoles del sepulcre. La sorpresa va ser que la tomba estava buida. No se sap on pot ser el cos. El més probable és que es traslladés quan la comanda dels Hospitalers va abandonar l’església i es va emportar els morts del cementiri.
Tot i que la tomba ja no existeix, el mapa de Barcelona ens dóna una pista del lloc on es va trobar: el carrer de Pau Claris creua tot l’Eixample en direcció al mar, per convertir-se en la via Laietana. Ens ho explicava Xavi Soro autor del blog ‘Las crónicas de Thor’.