A principis del segle XX, a Barcelona hi havia prop de 700 vaqueries. En aquest context, va néixer una empresa que va canviar els hàbits de consum a la ciutat. Es tracta de la societat anònima Letona, referent en el sector làctic a tot l’estat espanyol i pionera en la comercialització de llet esterilitzada. Va començar l’any 1925 al Poblenou.

Luis Espín, responsable de compres del grup Letona-Cacaolat, explica en aquest ‘Va passar aquí‘ que en aquells anys la gent de Barcelona anava a buscar la llet a una d’aquestes vaqueries. Ho feien amb els envasos que tinguessin, fossin ampolles de vidre o “la lletera d’alumini típica”. I això, diu, “no era una garantia de salubritat i no permetia una homogeneïtzació dels preus”.

La primera cadena de muntatge

És per això que una associació de 15 persones, entre ramaders i venedors de llet, van acordar organitzar-se per pasteuritzar la llet que es produïa i, d’aquesta manera, tenir un producte “estandarditzat” que es pogués servir a tota la ciutadania amb unes condicions sanitàries correctes. La primera planta de Letona va ser al número 5 del carrer de Pujades i, posteriorment, es van traslladar al número 25.

Va ser en aquesta fàbrica on hi va haver la primera línia d’envasat de producte esterilitzat a tot l’estat. Espín explica que al principi eren unes màquines i unes envasadores molt petites i que això obligava a tancar manualment les ampolles un cop s’havien omplert de llet. I això, evidentment, “alentia molt el procés”. Més tard, es va comprar una altra maquinària que permetia fer productes en continu.

Els orígens del Cacaolat

L’any 1933 va néixer el Cacaolat, una beguda molt lligada a la marca Letona. De fet, Luis Espín assegura que és “el producte estrella de la casa“. La idea va sorgir del Marc Viader i el seu fill Joan. Tots dos, explica Espín, van anar a una fira i van veure un producte nou que barrejava llet, cacau i sucre. Van decidir que el farien industrialment i, al cap d’uns mesos, van triplicar les vendes de l’estrena.

Per Luis Espín, l’empresa Letona “no hagués arribat on ho ha fet sense una marca de referència tant potent com Cacaolat“. Però, a la vegada, destaca que està convençut que “Cacaolat no hagués estat de referència, i el producte líder al mercat com és, si no fos amb l’ajuda de Letona“. Per tant, resumeix, una col·laboració que ha beneficiat les dues marques.

El vincle amb Barcelona

Actualment, la planta de Letona està a Santa Coloma de Gramenet. I Luis Espín recorda molt bé el moment en què van deixar el carrer de Pujades. Va ser l’última persona que va veure obert l’espai originari, ja que li va tocar tancar “l’última clau de la fàbrica“. Però vol deixar clar que per ell “Barcelona és la ciutat que ens ha vist néixer, i la ciutat que ens ha ajudat a créixer“.