L’any 1876 arriben a Barcelona dos cosins d’Alsàcia que fugen de les guerres francoprussianes. Són el Joseph Damm i l’August Kuentzmann Damm, fundadors d’una de les marques de cervesa més lligades a la ciutat. El besnet del Joseph Damm, Ramon Agenjo Bosch, assegura en aquest ‘Va passar aquí‘ que es van decidir per Catalunya “per la cultura del treball que hi van trobar“.

La primera fàbrica la construeixen al carrer del Comte d’Urgell, número 71. Però l’any 1905, es fusionen amb dues altres companyies i es traslladen a un recinte més gran. De fet, van ser els fills de Joseph Damm, que van arribar a un acord amb les marques Cammany i La Bohemia. I Damm es va començar a elaborar al carrer de Rosselló, 515, on s’hi estaran fins al 1992.

L’Antiga Fàbrica Estrella Damm

A l’Antiga Fàbrica Estrella Damm del carrer de Rosselló és quan la marca fa el salt definitiu. Ramon Agenjo explica que el recinte era tan gran que funcionava com a equipament de barri: “Als anys cinquanta, els veïns que no tenien telèfon a casa, anaven a la fàbrica per trucar. I també hi anaven si es posaven molt malalts, perquè sempre hi havia un practicant, o, fins i tot, un metge“.

L’empresa funcionava les 24 hores al dia, 365 dies l’any. I amb molta més activitat, remarca Agenjo, la temporada d’estiu. Durant aquells mesos, “la demanda era tan forta, i la producció insuficient, que els camions que venien a carregar cerveses, formaven cues que podien arribar fins a la Sagrada Família“. Una dada més que serveix per fer-se una idea del volum d’activitat que generava la fàbrica.

La fàbrica del Prat, la més gran d’Europa

L’any 1992, la companyia considera que ja és impossible tenir una fàbrica de cervesa al mig d’una ciutat com Barcelona. Per tant, primer van construir una fàbrica a Santa Coloma de Gramenet i més tard una més gran al Prat. Aquest segon recinte, explica Agenjo, “és la fàbrica de cervesa més gran d’Europa, i pot arribar a produir 800 milions de litres de cervesa a l’any“.

Tot i marxar fora de Barcelona, Damm no ha trencat la relació amb la ciutat, i la seu de l’empresa continua aquí. De fet, el recinte del carrer de Rosselló, s’ha convertit en un centre cultural i social on s’organitza tota mena d’esdeveniments. Per a Agenjo, “un dels èxits de la marca és, al marge de la qualitat del producte, l’arrelament que ha sabut establir amb la societat“.