mestre ceramista acusa zara plagiar forn
El forn de Kim Toribio (esquerra) i el de Zara (dreta)

El mestre artesà ceramista Kim Toribio fa cinc mesos que viu en la desesperació, des que va descobrir que el model de forn ceràmic de pa que havia patentat es ven a Zara. Acusa l’empresa d’haver copiat el seu producte, ja que encara que hi ha alguns canvis estètics, el model i les instruccions són les mateixes. “Vaig investigar forns tradicionals i el meu té un sistema de forats perquè al forn de casa surtin els gasos de cocció i no calgui destapar-lo per tal que es torri el pa. Fins ara no hi havia cap sistema com aquest patentat, el vaig crear, i el de Zara ara també ho té”, posa d’exemple Toribio.

És un cas de David contra Goliat. Em sento desprotegit. Econòmicament m’ha afectat, però sobretot emocionalment”
Kim Toribio, mestre artesà ceramista
A l’esquerra el model de Kim Toribio

L’home ha acudit a l’oficina de patents, en què diu que li han donat la raó, i ha enviat un requeriment a Zara sense gaire èxit. “Em diuen que el seu és diferent, que si no ho crec vagi als jutjats. Però soc un petit artesà, no puc iniciar un litigi contra una gran empresa com Zara“, afirma.

Ha comparat els dos forns ceràmics. “El de Zara, a més, l’han copiat per fer producció massiva i té menor qualitat que el meu. En vaig comprar un de Zara i se’m va trencar el plat”, assegura Kim Toribio, que fa 45 anys que exerceix la professió i que va dedicar molt esforç durant la pandèmia per investigar i desenvolupar el forn ceràmic, com una solució fàcil per coure pa a casa. “Vaig fer moltes proves. Fins i tot la recepta que faciliten des de Zara és la meva, l’han copiat, també”. El seu forn el ven des del seu taller a Gràcia, per internet, i el venia també per Instagram fins que a l’octubre un atac informàtic li va fer perdre la pàgina.

Els dos models de Kim Torbio amb el nom de Mica, i el de Zara

Restaurador de monuments i grans obres modernistes

En Kim Toribio, de Ceràmica Sot, no és un desconegut en el món de la ceràmica. A banda dels productes de regal o records turístics que realitzen al taller, també s’ha encarregat de restaurar peces ceràmiques de grans obres i monuments com el Parc Güell, la Casa Vicenç, la Casa Golferichs, la Casa Ramona (el CaixaForum), el Palau Güell o les escales de la baixada de les cascades, a Montjuïc, entre d’altres.