El 19 de juny del 1987, la banda terrorista ETA va causar 21 víctimes mortals en una explosió al centre comercial Hipercor, a l’avinguda Meridiana. Va ser l‘atemptat més cru de la història d’ETA i encara genera mals records a molts barcelonins. José Vargas, president de l’ACVOT (Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes) i víctima de l’atemptat, recorda els fets al ‘Va passar aquí‘, que va viure en primera persona.

La trucada d’ETA

El dia de l’atemptat, ETA va fer tres trucades a la Guàrdia Urbana per alertar de la col·locació d’un cotxe bomba al centre comercial Hipercor, situat a la Meridiana. La veu que va deixar el missatge advertia que l’explosió seria a les 15.30 h i demanava que es desallotgés l’edifici, especialment els aparcaments.

L’explosió

José Vargas i el seu fill petit de dos anys van arribar a l’aparcament d’Hipercor a les 15.30 h. Vargas va notar un ambient enrarit, amb policies amunt i avall, i va preguntar si passava alguna cosa però li van dir que no. A les 16.10 h, quan Vargas ja estava comprant, es va produir l’explosió.

Amb el soroll i la bola de foc que ens va arribar, vaig sospitar que era un atemptat”
José Vargas, president de l’ACVOT i víctima de l’atemptat

Els instants immediatament posteriors

Vargas explica que a partir d’aquell moment només pensava en la supervivència i que al seu fill no li hagués passat res. Recorda que quan va aconseguir arribar a la planta de dalt, va perdre el sentit. Quan es va despertar era a l’exterior, davant de l’edifici. En aquell moment es va començar a notar les ferides. Per la porta del pàrquing, les forces de seguretat i els sanitaris en treien els ferits i els morts en lliteres. En total, van morir 21 persones i en van quedar ferides 45.

Les ferides físiques es curen. Les que surten després i es queden són les psicològiques
José Vargas, president de l’ACVOT i víctima de l’atemptat

Ferides, canvis polítics i homenatges

Vargas assegura que a moltes víctimes de l’atemptat els van sortir traumes psicològics molt temps després de l’atemptat.

L’atemptat també va tenir conseqüències en l’àmbit polític. Dos mesos abans de l’atemptat, s’havien celebrat unes eleccions europees i Herri Batasuna havia obtingut 40.000 vots a Catalunya. Arran de l’atemptat, el suport al partit basc a Catalunya va anar a menys.

Finalment, les víctimes van aconseguir que l’Ajuntament fes un monument d’homenatge a totes les víctimes del terrorisme. Es va inaugurar el juny del 2003 a l’avinguda de Rio de Janeiro, 9. Les víctimes de l’atemptat d’Hipercor hi fan un acte commemoratiu cada 19 de juny.

Aquell atemptat va marcar una tendència de la banda, d’actuar amb cotxes bomba. Un “modus operandi” que van repetir entre set i 10 vegades cada any.