En dos quadres de la parròquia de Sant Felip Neri s’hi pot veure l’arquitecte Antoni Gaudí fent de model del sant. El va pintar Joan llimona.

Gaudí i l’església de Sant Felip Neri

Antoni Gaudí es dirigia a l’església de Sant Felip Neri el dia que va ser atropellat mortalment, el 7 de juny del 1926. Però la relació de Gaudí amb aquesta plaça del barri Gòtic venia de lluny. Només acabar els estudis, el jove arquitecte es va instal·lar en un estudi proper, a la zona del Call. Ja en l’etapa madura, Gaudí visitava cada dia aquesta petita església a la cerca de recolliment.

Llimona pinta Gaudí com a sant Felip Neri

L’any 1901, els responsables de l’església de Sant Felip Neri van encarregar dos quadres amb la imatge del sant a un dels pintors modernistes més importants de l’època, Joan Llimona. Llimona i Gaudí es coneixien de feia temps, quan van crear el Cercle Artístic de Sant Lluc com a contrapès del Cercle Artístic de Barcelona, clarament anticlerical. Llimona no ho va dubtar i va demanar a Gaudí que fes de model per a la figura de sant Felip Neri.

Els dos quadres

Els quadres de Llimona estan posats als dos costats de l’oratori. El primer fa referència al misteri de la comunió. S’hi veu la figura del sant alçada sobre el terra i oferint l’hòstia consagrada. El segon quarde és un motiu festiu. Representa sant Felip Neri a la muntanya d’Onofre en companyia d’un grup de nens amb instruments musicals, que representa l’habilitat del sant per acostar-se als petits.

Ho va explicar Enrique Galcerán, autor del llibre i la ruta ‘La piedra infinita’, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.