L’actriu Roser Batalla ha merescut el Premi de Teatre Memorial Margarida Xirgu pel seu treball al monòleg ‘L’empaperat groc’, estrenat a la Sala Versus Glòries el desembre del 2020. El guardó, un anell dissenyat per Sílvia Serra, li ha estat lliurat en un acte al Teatre Romea.

‘L’empaperat groc’ és un monòleg a partir del relat breu de Charlotte Perkins Gillman, considerat un text punta de llança del feminisme i el sufragisme de finals del segle XIX. Va ser elogiat per H. P. Lovecraft i és una peça clau de la literatura nord-americana del segle XIX.

Història de terror

Va ser Xavier Quero, codirector amb Frank Capdet del muntatge representat a la Versus Glòries, qui va donar el relat a Roser Batalla per tal que el llegís. “És un conte de terror”, afirma l’actriu.

Una història claustrofòbica basada en l’experiència de la mateixa autora, a qui, després de tenir el segon fill, van prescriure una inquietant reclusió: no podia llegir ni escriure mai més i se li recomanaven activitats com cosir o jugar a algun solitari.

Roser Batalla s’ha mostrat molt agraïda pel premi, que la va agafar per sorpresa. “Quan em va trucar l’anterior guanyadora, l’Anna Sahun (un procediment instaurat), estava llegint unes memòries de Federico Garcia Lorca i acabava de passar les pàgines on narra com va conèixer Margarida Xirgu”, comenta.

Premi longeu

Fa 47 anys que s’atorga aquest guardó a una actriu. Inicialment va ser una iniciativa de la Penya Teatral Carlos Lemos, però des del 2014 organitza la celebració l’Associació Dramàtica de Barcelona, que aplega diverses entitats d’espectadors de teatre. És el premi més longeu de l’estat que atorguen els espectadors. Han rebut el premi abans, entre moltes altres actrius, Anna Lizaran, Rosa Maria Sardà, Núria Espert o Rosa Novell.