Carlos Gardel va debutar al Teatre Goya el 1925. Des d’aquest escenari del carrer carrer de Joaquín Costa, es va fer famós a Catalunya i a tot Europa.

L’inici d’una carrera estel·lar

Gardel va arribar al Goya el novembre del 1925. L’any 1923 havia estat a Madrid, però la seva actuació no havia tingut cap repercussió. El Goya va ser el primer teatre a contractar la companyia argentina Rivera de Rosas. Allà, Gardel era el final de festa, com es deia aleshores a la darrera actuació.

A Barcelona va començar a fonamentar el seu prestigi i la seva qualitat com a intèrpret. Ell va ser el creador del tango que avui es coneix perquè va ser el primer a interpretar-lo d’aquesta manera. El seu estil va canviar la forma de cantar-lo a Buenos Aires i a la resta del món.

Vincle amb Barcelona

A partir del debut a Barcelona, Gardel va establir un vincle especial amb la ciutat, fins al punt que la seva darrera pel·lícula, ‘Tango bar’, va ser rodada als EUA, però la trama es desenvolupa a Barcelona.

Gardel va tenir una relació força estreta amb jugadors del Barça. El tango ‘Patadura’, escrit a l’Argentina, parlava de jugadors de Racing de Avellaneda. Però Gardel en va fer una gravació a París canviant els noms dels jugadors per d’altres del Barça, com Samitier, Platko, Piera o Zamora. També, però, va tenir força relació amb persones de la cultura, com Santiago Rusiñol.

Arran d’una actuació del 2 de gener del 1926 al Teatre Principal de Terrassa, va començar la seva carrera com a solista, sense l’acompanyament de la companyia amb què havia arribat a Barcelona. També a Barcelona va començar a gravar en sistema elèctric, mentre que abans sempre ho havia fet en sistema acústic. A Barcelona va actuar al Teatre Principal i al desaparegut teatre Barcelona, a la rambla de Catalunya. Solia allotjar-se al Ritz i li agradava dinar al restaurant El Canario de la Garriga, al carrer de Llúria. També freqüentava el bar Torino, al carrer d’Escudellers.

Gràcies a la presència de Gardel a Barcelona, la ciutat va acollir el tango com una música pròpia, fins al punt que als anys vint i trenta s’editaven a la ciutat fins a tres revistes setmanals sobre tango.

Gardel va néixer a Tolosa, però de ben petit va marxar a Buenos Aires i es va nacionalitzar argentí. Va morir el 1935 en un accident aeri. L’any 1985 Barcelona va aixecar un monòlit en honor seu i fa poc s’ha creat un bust per recordar-lo.