El Museu Etnològic i Eufònic, un festival ja existent d’arts visuals i sonores digitals, s’alien per crear un festival: l’Etnoscòpic (27-30 de maig). Segons el director, Vincet Fibla, “a l’Eufònic som especialistes en pràctiques artístiques contemporànies i el que fem es donar una nova capa de significat al que s’exposa al Museu de les Cultures”.

La seu del certamen és el museu, on tenen lloc xerrades i actuacions musicals d’artistes com Blacksea Nao Maya, Atomizador o Christos Chondropoulos. El tret de sortida l’han donat, però, la valenciana Sandra Monfort, que ha ofert un concert acústic a la sala de les màscares africanes, i el kenià KMRU, exponent de la música experimental africana. Aquest concert ha tingut lloc a l’església de Santa Maria del Mar.

Intervencions subtils

Les instal·lacions estan integrades en diverses sales del museu, en diàleg amb les peces que s’hi exposen permanentment. Són de petit format. “Havien de ser intervencions subtils, que no interfereixin en la visita del museu”, explica Fibla.

S’hi poden veure, per exemple, peces de videodansa de Toni Jodar i Raquel Gualtero, establint vincles amb peces de les sales dedicades als pals cerimonials bisj d’Indonèsia i de Tailàndia, respectivament. A la sala andina el xilè Martin Kaulen proposa una instal·lació en què gravacions de llengües mortes del seu país disparen un seguit de grafies sobre una superfície blanca.

Totes les activitats són gratuïtes prèvia reserva, menys les actuacions de música en viu.