Dolors Aleu i Riera (Barcelona, 1857-1913). Va ser la primera dona llicenciada en medicina de l’estat espanyol i la segona a assolir el doctorat. Especialista en ginecologia i pediatria, al llarg de 25 anys i de manera altruista va atendre les dones i els infants acollits a l’antiga Casa de la Caritat de Barcelona.
Una carrera d’obstacles
La doctora Aleu va néixer el 1857, en una família amb recursos econòmics que li va permetre estudiar Medicina anant a les classes amb escorta i llicenciar-se l’any 1882, molts anys després d’acabar els estudis. Va estudiar amb dues dones més, Maria Elena Maseras i Martina Castells, que no van aconseguir exercir la medicina, una perquè va morir quan va donar a llum i l’altra perquè no va poder superar els obstacles constants per exercir la professió.
Unes dificultats que des del ministeri de Madrid va retardar la llicenciatura de la doctora Aleu, que va basar la seva tesi en l’educació higiènica i moral de les dones per potenciar la seva autonomia. Explica científicament perquè les dones s’han d’alliberar de les cotilles físiques i mentals.
Ginecologia i medicina infantil
Tenia una consulta privada a la rambla de les Flors, primer, i després a la rambla de Catalunya, que alternava amb passar consulta a la Casa de la Caritat de manera voluntària, atenent dones i nens sense recursos. Va tenir dos fills, el més gran, en Camil, es va contagiar de tuberculosi metre feia pràctiques als estudis de Medicina va morir amb 23 anys. Una mort que la doctora Aleu no va poder superar i es va traslladar a viure al barri de la Salut, on va morir el 1913.
L’obra de teatre ‘Barbes de balena’ va inspirar-se en la història de la doctora Aleu, amb la cotilla com a símbol d’opressió de les dones. Ens ho explicava Núria Cuyàs actriu i rebesneta de Dolos Aleu, en aquest capítol del ‘Va passar aquí’ al 2020.