Dorotea de Chopitea y de Villota (Santiago de Xile, 1816 – Barcelona, 1891). Protectora i benefactora de diversos ordes catòlics i promotora d’obres socials, va invertir la seva fortuna a crear escoles, asils i hospitals per als més desafavorits. Les seves despulles reposen a la parròquia de Maria Auxiliadora, a les Tres Torres.
Barcelona porta l’empremta de Dorotea de Chopitea, una dona que va invertir la seva gran fortuna a crear escoles, asils i hospitals per als més desafavorits. Ho va explicar la periodista Agnès Marquès l’11 de març del 2020 al programa ‘Va passar aquí‘.
Una de les famílies més riques de Barcelona
Dorotea va néixer a Xile, fruit del matrimoni entre un aristòcrata i comerciant basc i una dona xilena. El 1819, la família de Chopitea ha de migrar a Espanya perquè davant el procés d’independència del país, està posicionada a favor de mantenir la colònia espanyola.
Quan arriben a Espanya, s’estableixen a Barcelona, concretament al barri de la Ribera, aprop del Mercat del Born. Allà conviuen estretament amb una altra família exiliada de Xile, els Serra, d’origen català i amos d’una important indústria metal·lúrgica. Dorotea s’acabarà casant amb el fill de la família, en Josep Maria Serra, i es convertiran en una de les famílies més riques de Barcelona.
La família de Dorotea tenia unes profundes conviccions cristianes, cosa que marcarà la seva vida i obra. En uns temps convulsos per a l’església, la Dorotea va impulsar una sèrie d’obres caritatives avançat-se al Vaticà, que en aquells temps encara no havia establert aquestes pràctiques com un costum dins l’organització.
Va crear asils, guarderies i escoles
Amb la caiguda de les muralles de Barcelona, l’espai de la ciutat es multiplica per 10 i Dorotea veu en aquest fet una oportunitat per comprar terrenys i convertir-los en hospitals, escoles o cases d’asil. Com a mare de sis noies, també té una especial sensibilitat per les dones treballadores, especialment per les que treballaven a les fàbriques i que sovint no podien atendre els seus fills o, fins i tot, els havien d’abandonar als torns de les esglésies. D’aquesta manera va crear els asils, una mena de llars d’infants que va situar al costat de les mateixes fàbriques.
Dorotea va fer obres a diferents barris de la ciutat, com ara Sarrià (escola Sant Ignasi, els Jesuïtes), Gràcia, la Barceloneta, al Poble-sec, les Corts (La Salle), l’Eixample (els Jesuïtes de Casp), etc. Va ajudar a posar la primera pedra de l’Hospital de Sant Joan de Déu, el primer hospital infantil d’Espanya. I fins i tot va construir una petita ermita al Tibidabo, origen del temple actual.
Tota la fortuna invertida
Dorotea de Chopitea va invertir tota la seva fortuna en obres de caritat i, en conseqüència, va morir sense diners i no va deixar res de l’herència personal a les seves filles, que sí van rebre la dot corresponent.
Avui, les seves despulles reposen al santuari parroquial de Maria Auxiliadora de Sarrià. El 1983, l’Església Catòlica va proclamar venerable Dorotea de Chopitea i el seu procés de beatificació està obert des del 1927.