Sant Andreu ha celebrat la 96a cavalcada dels Tres Tombs en un ambient festiu i de barri. Com és habitual carros, carruatges i cavalls s’han concentrat al recinte de la Fabra i Coats des de primera hora del matí i cap al migdia ha arrencat la cavalcada, que ha finalitzat a la plaça d’Orfila. Aquí s’han beneït cavalls i desenes d’animals de companyia que els ciutadans hi han atansat, la majoria gossos però també tortugues i conills.

Aquesta festa popular commemora Sant Antoni Abat, patró dels animals i del gremi de traginers. Durant la desfilada, els carruatges de cavalls recorren els carrers de Sant Andreu del Palomar i tots plegats evoquen el passat agrícola del barri.

La desfilada d’aquest diumenge, però, no ha estat el primer acte festiu popular que s’ha fet per commemorar Sant Antoni Abat. Aquest dissabte al vespre, la plaça d’Orfila va ser l’escenari de la festa dels Tres Tombs Infernals, a càrrec de la Satànica de Sant Andreu.

L’entitat organitzadora fa 100 anys

Enguany, la Societat per la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar està d’aniversari. L’entitat fa 100 anys i, per aquest motiu, organitzaran diferents esdeveniments durant tot l’any. Un dels centres neuràlgics on se celebraran és Can Fontanet, l’antic estable per a cavalls de la fàbrica Fabra i Coats. Està obert els matins de dimarts a diumenge i ofereix la possibilitat de conèixer els orígens d’aquesta festa.

Polítics als Tres Tombs de Sant Andreu

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i representants de tots els grups municipals excepte Vox no s’han perdut la cavalcada. Collboni, a bord d’un dels carros, ha llançat caramels, com també és tradició al llarg del recorregut.

Les negociacions per formar govern a Barcelona han centrat les declaracions polítiques durant la festa. L’alcalde s’ha referit a les declaracions d’aquest dissabte de l’exalcaldessa d’Ada Colau, que va refermar la seva voluntat de quedar-se a Barcelona. Collboni creu que “és legítim i democràtic”. Des d’ERC asseguren que no descarten “ser protagonistes des d’on sigui” i els comuns han demanat “una trobada a tres” amb les forces progressistes. El PP, en canvi, aposta perquè Collboni governi sol, buscant acord puntuals.