La Cova Fumada dona de menjar des de l’any 1945 al carrer de Baluard, 56. Es tracta d’un negoci familiar on han treballat fins a quatre generacions. Un dels propietaris actuals, Magí Solé, és el net dels fundadors. I ara, ja hi treballen els seus fills i la seva neboda. Per ell, la clau de l’èxit és “fer-ho tot amb producte fresc del dia i fer-ho bo“.

Els primers anys el bar només oferia cafès i vermuts freds, com ara anxoves o escopinyes. Solé recorda que “no es menjava tant fora de casa”. Va arribar un moment, però, que el seu pare va tenir la idea d’oferir tapes calentes. Una decisió que va coincidir amb un canvi d’hàbits dels seus clients, que cada vegada dinaven més fora de casa.

La bomba, una tapa estrella

I sobre l’any 55 van començar a oferir la seva tapa estrella fins a l’actualitat: la bomba. Es tracta d’una patata farcida de carn amb una salsa allioli i picant per sobre. Però no va ser sempre així: “La venien com una patata arrebossada, però el meu pare va dir que estava seca i van posar-li la salsa”. I un client habitual, quan la va provar va exclamar: “Això és una bomba!”. El nou plat ja tenia nom. I actualment, en aquest local, se’n cuinen més de 100.000 cada any.

Woody Allen, un client més

Durant tots aquests anys a la Barceloneta, el local ha passat a ser un habitual a les guies de la ciutat. I són molts els famosos que hi han dinat. Però Solé recorda sobretot el dia que el van trucar de part de Woody Allen per reservar tot el local. I ell no va dubtar: “No, no, aquí ha de compartir com tothom“. I afegeix: “No sé si es va emprenyar o no, però… és el que hi ha“.

Patrimoni de la ciutat

El nom de La Cova Fumada ve de quan es fumava a l’interior del local. Un espai sense extracció de fum, que era petit i fosc. “És clar, sempre estava ple de fum”, explica Magí Solé. D’allò ja en fa molts anys i per Solé, La Cova Fumada ha passat a ser patrimoni de la ciutat. “Segur, perquè hi ha molts llocs on ens demanen l’opinió, parlen de nosaltres a llibres, etc… I si surts tant i ve tant la gent, per alguna cosa serà“.