Dissenyem comerç és el nom del programa municipal que ha posat en contacte els alumnes i docents de 10 escoles de disseny de la ciutat amb 11 eixos comercials amb l’objectiu de generar idees per dinamitzar i donar més visibilitat al comerç. En total s’han recollit més de 80 propostes però només 11 es faran realitat.

La idea era unir estudiants i docents amb un eix comercial de manera que “els joves es posaven en un context real amb problemes i situacions reals a les quals havien de donar alguna proposta”, explica Isabel Aparici, gestora cultural del Disseny Hub Barcelona.

Persianes pintades i rutes amb codis QR

Una de les propostes que han sorgit ha estat, per exemple, pintar les persianes dels comerços d’Horta amb la cara dels seu comerciants. “Als comerciants els va semblar una idea molt espontània, fàcil de fer, però que podia tenir un impacte visual molt gran al barri”, explica Danae Esparza, docent de l’escola Elisava. Per al Born, en canvi, s’ha ideat una passejada guiada amb codis QR que portarà els visitants als carrers menys concorreguts de l’eix comercial per descobrir així els establiments que hi ha en aquests espais. Aquesta ruta, a més, se centra en la figura dels bastaixos, els treballadors que s’encarregaven de descarregar les mercaderies dels vaixells i que, a més, van ser els encarregats de transportar des de Montjuïc les pedres per construir l’església de Santa Maria del Mar.

223.000 euros per portar-los a la pràctica

L’objectiu és que abans d’acabar l’any alguns dels projectes que s’han presentat comencin a ser una realitat. I aquesta és precisament una de les particularitats del projecte: “No serà només teòric sinó que es portarà a la pràctica”, destaca Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives. “Són projectes que van més enllà de l’activitat comercial i influeixen en la millora de l’espai, de l’entorn, de les relacions veïnals”, diu també Montserrat Ballarín, regidora de Comerç. Per fer-ho possible l’Ajuntament hi invertirà 223.000 euros, que s’han obtingut a partir de la taxa turística.