La patronal de l’oci nocturn FECASARM i Spain Nighlife, juntament amb l’Associació Espanyola de DJ i Productors (AEDYP), han reivindicat que una actuació en directe d’un DJ es consideri legalment com a “música en viu” i han presentat un informe jurídic per justificar aquesta petició.

Un dels aspectes que destaca l’informe és que l’any passat el Conveni col·lectiu estatal del personal de sales de festa, ball, discoteques, locals d’oci i espectacles va elevar els DJ a la categoria d'”artistes“. A més el 2017, la Direcció General de Tributs ja va reconèixer l’activitat dels DJ, i que per tant no es pot negar que una actuació de DJ sigui considerada música en viu.

Reclamen que “les normes s’ajustin a la nova realitat social del sector”

El sector reclama que les normes s’ajustin “a la nova realitat social del sector i a les noves tecnologies”. La patronal critica que la maquinària de l’administració acostuma a ser molt lenta i no evoluciona a la mateixa velocitat que els nous usos i costums, i societat en general. Per això demanen que els aparells de reproducció, les taules de mescles i els, equips de “sampling” siguin considerats instruments, i que la cabina on es fa l’activitat tingui un estatus equivalent al d’un escenari.

Reclamen seguretat jurídica i nova normativa

Els representants de la patronal d’oci nocturn han demanat també a les administracions “seguretat jurídica i l’aprovació de normativa que tingui en compte la nova realitat de l’oci nocturn”. Joaquim Boadas, secretari general de les patronals FECASARME i Spain Nightlife, ha manifestat que “no podem acceptar que s’interpreti restrictivament quelcom que la norma no diu, ja que ens posa en una situació d’indefensió total”.

Eduardo Abenójar, president d’Arons, ha denunciat que diversos locals han estat expedientats per la Generalitat de Catalunya, que no reconeix que una actuació d’un DJ pugui ser considerada “música en directe“. Ha explicat que en un primer moment “la Generalitat no va acceptar que una cabina de DJ fos considerada escenari, tot i que en una segona resolució ho va admetre”.