La companyia Atlàntida va ser la primera asseguradora mèdica de Barcelona i una de les primeres de Catalunya. Va començar l’any 1927 al carrer de Casp, número 26, i actualment continua activa al carrer d’Enric Granados. L’any 1928, decideixen batejar l’empresa amb aquest nom, en referència al poema èpic de Jacint Verdaguer.

Pere Abelló Mur, conseller delegat del Grup Atlàntida, explica en aquest ‘Va passar aquí‘ que van ser dos doctors que van fundar l’assegurança. Un d’ells era el seu avi, el doctor Joaquim Abelló, i l’altre el doctor Rosell. En aquells anys encara no existia la Seguretat Social, i l’objectiu era “fer arribar la medicina a tota la població“.

En un primer moment, l’assegurança només assignava un metge per a cada especialitat. Només en cas que el volguessis canviar, podies demanar-ho. Però com recorda Pere Abelló, no era com és avui en dia “que hi ha un quadre facultatiu de lliure elecció”. I a finals dels anys noranta, va ser quan van decidir crear el primer centre mèdic del grup, al carrer d’Enric Granados.

Una empresa familiar

Tot i haver estat fundada per dos metges, la Guerra Civil va forçar canvis en la direcció. La companyia passava a estar en mans de tres famílies, la Rabassa, la Puyol i l’Abelló, que avui en dia continuen dirigint-la. Per tant, com recorda Pere Abelló, els actuals gestors són la tercera generació al capdavant del grup. El net d’un dels fundadors assegura que això es nota en la manera de “mantenir els valors de l’inici“.

Una altra característica que destaca Abelló és “la independència que té Atlàntida respecte als altres grans grups que s’estan implantant avui dia sobretot en temes de capital risc”. A l’empresa hi treballen 350 professionals en nòmina a banda de la plantilla de metges externs o centres i clíniques concertades. Per tot això, conclou Abelló, Atlàntida és un grup “del tot consolidat“.