L’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental (ADEPAP) alerta que la temporada de plagues s’està allargant. De fet, asseguren que aquest any “ja fa setmanes que han començat a aparèixer”, tot i que encara no som a l’estiu. Enguany, posen el focus en vuit animals, la majoria insectes, que podrien proliferar a Barcelona durant els mesos de més calor. La que es preveu que aparegui amb més força és la panerola de clavegueram i, especialment, l’americana.

Si ho comparem amb l’any passat, el nombre d’espècies a témer s’ha reduït, ja que el 2022 hi havia 12 plagues que amenaçaven Barcelona. Han desaparegut de la llista el mosquit del Japó, la mosca negra i la del vinagre i la vespa asiàtica. En canvi, si ens remuntem al 2019, les plagues han anat a més.

1. Paneroles

Les primeres de la llista són les paneroles i, concretament, tres espècies diferents: la panerola americana, l’oriental i la germànica. Aquests insectes ja han començat a fer-se notar en punts com el Guinardó. Provenen del clavegueram i poden aparèixer en tot tipus d’edificis, ja siguin habitatges o establiments comercials. Suposen un problema sanitari perquè viuen en llocs bruts i poden contaminar superfícies i aliments.

Com evitar-les? La principal recomanació és la neteja i fer un bon manteniment del sistema de canonades, desguassos i arquetes del clavegueram per evitar que accedeixin a l’edifici. Es desaconsellen els insecticides domèstics.

2. Mosquits

El més temut és el mosquit tigre, que l’ADEPAP preveu que reaparegui amb força malgrat l’escassetat de pluges i especialment en entorns urbans. Conviurà amb el mosquit autòcton, tot i que en aquest cas sí que es concentrarà en zones amb precipitacions més freqüents i abundants.

Com evitar-los? Des de l’ADEPAP remarquen que en el cas del mosquit tigre les mesures preventives són especialment importants, ja que es reprodueix en entorns domèstics on hi ha aigua acumulada. En aquest sentit, s’aconsella buidar tots els recipients i eliminar els plats que sovint posem sota els testos. També recomanen fer reg amb gels i aconsellen posar mosquiteres, vestir de llarg i usar repel·lents.

3. Rates

A diferència dels casos anteriors, les rates són de sang calenta i estan actives durant tot l’any. La més habitual és la rata grisa o comuna, que es desplaça per trobar aliment i sol tornar als llocs on el troba. Tot i això, cada cop es veuen més exemplars de rata negra en entorns urbans, una espècie que escala fàcilment i pot pujar per les parets amb l’ajut de cablejats, sortints o petites esquerdes. Cal estar alerta perquè poden ser transmissores de diverses malalties.

Com evitar-les? Les mesures afecten principalment edificis sencers. Cal evitar que els rosegadors puguin entrar-hi i protegir possibles orificis en punts com les canonades, el sistema de ventilació o els desguassos. També cal sanejar els espais, evitant que hi hagi aliments, aigua o materials de rebuig que els puguin servir de refugi.

4. Xinxes de llit

Aquesta plaga està vinculada sobretot al turisme, ja que arriben a les cases transportades les maletes o entre la roba. L’ADEPAP alerta que costen força d’eliminar i que poden causar ansietat, estrès i insomni als qui en tenen a casa, a més d’infeccions de la pell i cicatrius en rascar-se les picades.

Com evitar-les? Es recomana als viatgers revisar les estances on s’allotjaran, així com també les maletes, en aquest cas abans de tornar a casa. També aconsellen rentar la roba a la màxima temperatura possible.