L’any 1940, un metge i un capellà es van unir per crear una autèntica revolució sanitària al barri del Bon Pastor.

Les cases barates, un barri sense serveis

Els terrenys on es va construir el barri del Bon Pastor havien estat, de sempre, terres agrícoles aïllades de Barcelona. Això va ser així fins a l’aparició d’una gran empresa química, l’Enric Sanchís, i les cases que es van construir al seu voltant. Eren les anomenades cases barates, un dels polígons més importants que es van construir per allotjar els treballadors de la nova fàbrica, però també persones que vivien en barraques a Montjuïc, treballadors de l’Exposició Universal del 29 i treballadors de les obres del metro. En total, hi havia 4.500 persones.

Però el polígon de les cases barates es va construir sense els serveis necessaris. D’aquesta manera, els nous habitants dels barri havien d’anar a altres barris o a les poblacions veïnes per fer qualsevol gestió.

Pare Botella

El gener del 1939, va arribar al barri mossèn Joan Cortinas, conegut com a pare Botella. El sobrenom li venia de la seva campanya de recollida d’ampolles per aconseguir diners per fer obra social. Cortinas va detectar de seguida la carència de serveis al barri, especialment, la manca d’un dispensari mèdic. I s’hi va posar.

Alfons Balcells

El pare Botella es va posar en contacte amb un cardiòleg del Clínic anomenat Alfons Balcells. Li va proposar de muntar un centre assistencial a la rectoria del barri. Balcells va acceptar el projecte de manera altruista. Se’n va encarregar de buscar un equip de 10 metges especialistes de primera qualitat, el material sanitari mínim imprescindible i els medicaments. Una de les persones que va aportar diners al projecte va ser Franz Joham, integrant d’un popular grup artístic anomenat Els Vienesos.

El dispensari es va posar en funcionament amb un servei molt efectiu i tot el barri el feia servir. L’atenció mèdica era de pagament, així com els medicaments, però si alguna persona no podia pagar, no se li cobrava. El dispensari va estar en funcionament més de 30 anys, fins que va ser substituit per un CAP.

Balcells i l’origen de la Seguretat Social

Uns anys després, el Ministeri de Treball va encarregar a Alfons Balcells la creació d’un servei assistencial públic per a tota la població. Balcells va agafar com a model el projecte del Bon Pastor.