La Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC) eleva la pressió en la seva lluita per eliminar l’amiant i, entre altres demandes, reclamen començar aquest mateix estiu les obres a aquelles escoles on s’ha detectat amiant. Les consideren “espais especialment sensibles” ja que els utilitzen infants i per això creu que el proper de curs s’ha d’iniciar sense amiant als centres.

Al mateix temps, creuen que cal avançar en el cens d’edificis públics, però també privats que contenen elements amb amiant. Les entitats veïnals apunten que cada cop més aquest element cancerigen provoca més malalties i morts. “Cada vegada afecta més perquè les teulades estan més deteriorades i es desprenen més fibres”, ha apuntat Joan Maria Soler, de la FAVB. han lamentat, a més, que es facin obres de millora, com les del Mercat de la Boqueria, en què no s’ha aprofitat per fer inspeccions sobre l’amiant del sostre.

El desamiantatge, però, amb seguretat

Tanmateix, reclamen que el procés de desamiantatge es faci amb rigor. “Més del 90 % dels processos que s’estan fent estan incomplint mesures de protecció de l’entorn, quan la retirada de l’amiant és el moment de més perill, perquè es desprenen fibres”, ha afegit Soler. Han reclamat, per evitar-ho, inspeccions sistemàtiques de totes les obres.

Apressen el govern perquè aprovi la llei per a l’erradicació de l’amiant

Les entitats veïnals recorden que la Unió Europea fixa el 2028 com a data màxima per eliminar l’amiant d’edificis públics i el 2032 a edificis privats. Creuen que cal apressar-se en l’aprovació de la llei per erradicar l’amiant, que actualment es troba en procés de redacció.

Consideren indispensable aquesta llei perquè ha de donar al Pla nacional per l’erradicació de l’amiant les garanties jurídiques, el pressupost per tirar-la endavant el més ràpid possible i les “eines coercitives” necessàries. Per això confien que les forces polítiques hi donin suport quan arribi al Parlament de Catalunya i la dotin de contingut per complir amb els calendaris de la Unió Europea, que marca que al 2032 no quedi cap element amb amiant.

El problema més gran de la lluita contra l’amiant és la falta de consciència social i política sobre aquest perill”
Joan Maria Soler, FAVB.

Campanya pedagògica i de pressió

Són algunes de les demandes que han fet les entitats veïnals a la presentació de la campanya informativa que engeguen amb dos objectius. Un, la conscienciació de la ciutadania dels riscos que suposa l’amiant per a la salut. I d’aquesta manera sumar forces per al segon objectiu: augmentar la pressió cap als polítics i administracions per tal de posar en marxa comissions i fulls de ruta per eliminar aquest element cancerigen. Es faran tríptics, cartells, taules rodones i mocions als municipis on no s’hagin fet.