El projecte comunitari que s’està duent a terme a la finca privada de La Selva, abans coneguda com La Jungla, viu moments d’incertesa. L’espai de 13.000 metres quadrats està delimitat pels carrers de l’Arc de Sant Martí, Camil Oliveres i Alt de Pedrell, a la Font d’en Fargues, i està ocupat des de fa gairebé dos anys per un col·lectiu veïnal que organitza activitats de forma regular, a més d’impulsar un projecte d’hort urbà.

Des del mes de maig els usuaris que en fan ús estan amenaçats amb una ordre de desnonament oberta i sense data concreta d’execució. El motiu és el projecte de construcció d’una residència de luxe per a gent gran que ha d’ocupar una part del terreny amb dues edificacions. La finca és propietat de Caversa SL, que té previst cedir la gestió de l’equipament a Clece Vitam, empresa que dirigeix més d’una vintena de centres d’aquest tipus a Espanya i Portugal.

Un pulmó verd entre dos barris

Al terreny, situat en el límit de la Font d’en Fargues amb el Guinardó, hi ha molta vegetació i desenes d’arbres que són d’una vintena d’espècies diferents. Per tot això, des del col·lectiu Salvem la Selva defensen aquest espai com a refugi climàtic i pulmó verd per a la ciutat. Segons Laura Grau, veïna i dinamitzadora de La Selva, “aquest projecte urbanístic comportarà la destrucció de gran part de la massa forestal que hi trobem i, a més, deixarà de ser un espai obert al veïnat”.

Els usuaris de l’espai denuncien la manca d’interès que ha mostrat l’Ajuntament per a aquesta finca, que té diversos elements patrimonials com la casa, de finals de segle XIX, o un jardí noucentista amb construccions que inclouen uns túnels que van servir de refugi durant la Guerra Civil. Per a Albert Vinyals, de l‘AFA Pit Roig, “ens agradaria que l’Ajuntament actués com a altres llocs i intentés salvar-la adquirint-la tota o només una part per conservar bona part del verd”. Ara per ara, però, el consistori no ha fet cap moviment al respecte.

Una residència de luxe

Segons el projecte de BTA Arquitectura, la residència tindrà capacitat per a 192 persones i es distribuirà en dues edificacions de tres plantes que ocuparan gairebé 9.000 metres quadrats de superfície. L’equipament tindrà dos nivells per adaptar-se a l’orografia del terreny i, segons la normativa urbanística, la part construïda no hauria de superar el 40 per cent del total de la parcel·la.

El projecte, però, de moment sembla paralitzat. A la Comissió de Govern de l’Ajuntament del 31 d’agost es va suspendre l’aprovació inicial del Pla especial urbanístic d’ordenació volumètrica, a petició de la mateixa empresa promotora Caversa SL. A partir d’aquí se li va donar un termini de tres mesos per tornar a presentar la tramitació del planejament, però segons el districte d’Horta-Guinardó a data de 30 novembre no es va efectuar i l’expedient ha quedat arxivat en espera que els promotors facin una nova proposta.

La residència per a gent gran Parc del Guinardó reobre completament reformada
S’han eliminat les habitacions compartides entre tres persones i s’han impulsat diverses mesures enfocades a una atenció més centrada en els residents