El Zoo de Barcelona estrena una instal·lació que reprodueix l’hàbitat i les condicions climàtiques de 33 espècies diferents d’invertebrats. L’Espai d’Invertebrats neix amb la voluntat de sensibilitzar, educar i impulsar projectes de conservació sobre un grup d’espècies amb poca presència als programes de preservació i divulgació.

La instal·lació té una superfície de 300 metres quadrats, dedicats a descobrir la diversitat d’espècies d’invertebrats existents i posar èmfasi en la importància d’aquests animals, que representen el 97 % dels animals de planeta i són base de la biodiversitat i de l’equilibri dels ecosistemes.

Nou espai d'invertebrats al Zoo de Barcelona

El director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcón, ha recordat que al món hi ha més d’un milió d’espècies d’invertebrats, mentre que de mamífers, per exemple, n’hi ha unes 4.500. “Si el planeta té un nom, aquest és planeta dels invertebrats”, ha remarcat. També ha explicat que “cada dia desapareixen dos o tres espècies d’invertebrats” i, per això, ha defensat la importància dels programes de cria i reintroducció al medi natural.

Foto: Zoo de Barcelona

Un espai dividit en cinc àmbits

El recorregut està organitzat en cinc grans àmbits: Mediterrània, Selves, Illes, Papallonari i Àmbit Domèstic. Aquest darrer aproparà els visitants a les característiques de les espècies d’invertebrats que habiten a les nostres llars, en racons tan quotidians com els armaris, les terrasses i els jardins.

Insectes, aràcnids, miriàpodes i crustacis són els protagonistes d’una instal·lació que ha estat concebuda tècnicament per reproduir l’hàbitat de les espècies que acull i les condicions climàtiques en què es desenvolupen. Entre els exemplars més destacats hi ha escorpins, empuses i insectes com els borinots, que disposen d’una instal·lació oberta perquè puguin pol·linitzar a l’aire lliure. També hi ha espècies amenaçades a Catalunya com els triops, un dels animals més antics del planeta.

La instal·lació més gran de l’Espai d’Invertebrats és un papallonari, on es pot observar i comprendre el procés de metamorfosi de les papallones. A més, incorpora un laboratori visible per al públic.

Foto: Zoo de Barcelona

En aquest espai es desenvoluparan tasques de manteniment i suport a la reproducció i creixement d’espècies que tenen especials requeriments. També s’hi podran portar a terme projectes de recerca i conservació en col·laboració amb l’Associació Europea de Zoos i Aquaris (EAZA) i l’Associació Ibèrica de Zoos i Aquaris (AIZA).

Un espai que entronca amb el nou model de zoo

La visita a l’Espai d’Invertebrats ha estat dissenyada, especialment, per al públic familiar. El recorregut, d’uns 30 minuts de mitjana, es farà en grups reduïts. L’espai incorpora ambientació sonora, recursos gràfics, elements interactius i diverses peces audiovisuals. A més, mitjançant codis QR, les persones visitants podran descarregar una guia en català, castellà i anglès sobre les espècies presents a la instal·lació.

Nou espai d'invertebrats al Zoo de Barcelona

L’àrea està dedicada al biòleg i pensador nord-americà Edward Osbourne Wilson, mort l’any 2021. Segons els responsables del Zoo, la iniciativa entronca amb el nou model de zoo, compromès amb l’educació, la recerca i la conservació.