En la compareixença, que han sol·licitat el PSOE i el Grup Mixt, el ministre ha dit que la resistència va ser pacífica i organitzada i que “en determinats moments hi va haver actes de violència que van obligar a utilitzar la força mínima imprescindible” per retirar les persones que estaven agafades de les mans per impedir l’accés de la policia. “Aquestes mesures en absolut van afectar la normal convivència ciutadana”, ha assegurat el ministre, que ha assegurat que l’únic objectiu era complir el mandat judicial del TSJC. “En cap cas l’actuació policial va tenir com a objectiu els votants”, ha dit Zoido, que ha denunciat que entre els electors hi havia “infiltrats molt radicals que estaven perfectament organitzats i coordinats”. 

Sobre els ferits, Zodio ha dit que “els fets van ser lamentables”, però ha dit que els responsables són els que “van generar un clima de crispació i desobediència”, en clara referència al govern destituït de Carles Puigdemont. Els grups de l’oposició també li han preguntat sobre l’ús de les pilotes de goma. Diu que només se’n van utilitzar al col·legi Ramon Llull perquè els policies poguessin sortir-ne “sense que fossin atropellats pel tumult que els venia a sobre”. En aquella intervenció, Roger Español va rebre l’impacte d’una pilota de goma i va perdre la visió d’un ull. Zoido ha lamentat el fet però ha explicat que el jove va llançar tanques contra les furgonetes de la Policia Nacional.

 

Per evitar la celebració del referèndum, en total es van gastar 87 milions d’euros per mantenir i allotjar els agents en hotels i en vaixells atracats al Port de Barcelona i de Tarragona. Un dispositiu que es va mantenir en uns 4.500 agents però que entre el 30 de setembre i l’1 d’octubre va arribar als 6.000. Pel que fa als Mossos d’Esquadra, en total l’1-O se’n van desplegar 7850, segons el ministre. El titular del ministeri d’Interior però ha carregat contra la “inacció” de la policia catalana, a qui ha retret una actitud “d’absoluta passivitat i poca col·laboració”.