L’organització de defensa dels drets humans Human Rights Watch fa esment, en l’informe mundial 2018 referent a l’any passat,  a les actuacions policials de l’1-O, que qualifica d’excessives, com ja va condemnar els dies posteriors a aquells fets.

L’organització creu que els fets que van tenir lloc a Catalunya van estar entelats per l’ús excessiu de la força per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. En fa esment en l’apartat dedicat a Espanya. Tot i això, des de HRW no hi entren en detall perquè consideren el tema  un assumpte polític i no una qüestió de drets humans.

Sobre Catalunya, l’informe també esmenta els atemptats a Barcelona i Cambrils de l’agost que van causar setze morts i més de cent ferits.

El balanç de l’any passat d’aquesta organització, que analitza les pràctiques dels drets humans en més de 90 països, destaca, entre d’altres,  que l’ascens dels governs populistes i autoritaris que menystenen els drets humans es pot aturar si hi ha polítics compromesos i protestes populars. I posa com a exemple la victòria d’Emmanuel Macron a França.

L’organització denuncia la poca intervenció per part de les grans potències internacionals en actes de repressió com ha passat a Turquia, a Egipte i a la Xina i en situacions límit a països com Síria, Birmània i Sudan del Sud.

L’informe, de més 600 pàgines, també destaca les protestes populars a Veneçuela contra el règim de Maduro i carrega  contra les polítiques discriminatòries de Donald Trump.