Aquests dies ens trobem exactament a l’equador de l’hivern, estació que en meteorologia i climatologia s’inicia el dia 1 de desembre i finalitza el darrer dia de febrer. Malgrat que estadísticament la segona quinzena de gener sol coincidir amb els dies més freds de l’hivern, això no passa ni de bon tros cada any.

Enguany, després d’un llarg període de baixes temperatures entre finals de novembre i finals de desembre,  la primera quinzena de gener ens ha deixat una mitjana més d’1ºC superior a la normal a Barcelona.

De moment, els mapes no anuncien cap descens contundent del termòmetre els pròxims dies, ben al contrari, ja que després d’un lleu descens de la temperatura entre dijous i divendres es preveu que  torni a pujar de cara al cap de setmana.  La causa d’aquest ascens seria l’entrada de vents de ponent i mestral, i de l’arribada -diumenge- d’una massa d’aire més càlida en altura. Diumenge la màxima podria tornar a assolir fàcilment els 18 graus a Barcelona.

Ambient més càlid a partir del cap de setmana

L’inici de la setmana vinent també es preveu ben poc freda i força estable a causa de la presència de l’anticicló, que ens vol acompanyar com a mínim fins dimecres. El termòmetre podria tornar a acostar-se als llindars propis de l’hivern a partir de la segona meitat de la setmana, coincidint amb la retirada de les altes pressions i l’aproximació d’una borrasca. Aquesta tendència es podria allargar fins a finals de gener. També podrien reaparèixer les precipitacions.

Febrer i març poc freds?

Per saber com es podria comportar, pel que fa a la temperatura i la precipitació, el que resta d’hivern i l’inici de la primavera, convé donar un cop d’ull als models estacionals o de llarg termini els quals, malgrat la seves limitacions pel que fa a fiabilitat, sovint permeten entreveure tendències generals.

Els models de l’agència nord-americana NOAA de moment anuncien que el febrer podria ser clarament més càlid del normal a Catalunya i a bona part d’Europa,  però també més sec al nostre entorn, així com al centre i l’oest del continent, un fet que ens podria fer pensar en un bloqueig general de les pertorbacions a causa de la persistència d’altes pressions en aquest àmbit.

Les previsions per al mes de març són més optimistes pel que fa a precipitacions, però continuen anunciant que la temperatura mitjana podria ser també superior a l’habitual.

En qualsevol cas, però, convé anar seguint dia a dia l’evolució dels models, ja que aquests pronòstics a llarg plaç podrien canviar.

Ara fa exactament un any ens acostàvem els zero graus al centre de Barcelona

El 18 de gener del 2017 es va llevar amb unes temperatures entre 8 i 10 graus més baixes que les d’aquest dijous. Aquell dia es van enregistrar les mínimes més baixes de tot l’any a bona part de Catalunya, també a Barcelona, a causa d’una entrada d’aire fred procedent del centre d’Europa.

Les mínimes d’aquella jornada van desplomar-se fins a -0,8 ºC a l’Observatori Fabra o -0,7 ºC a la Zona Universitària i A St. Genís. A Montbau van baixar fins a 0 ºC, a Sarrià fins a 0,4 ºC i al centre de Barcelona, al Raval, fins a 2,8 ºC.

L’estació del Servei Meteorològic de Catalunya de Das, a la Cerdanya, va anotar una mínima de -21,6 ºC.