Barcelona ha donat el tret de sortida al Fòrum Mundial per la Pau, una trobada internacional per fomentar la pau. És la primera vegada que aquesta cimera se celebra a l’estat espanyol, i ho fa en un moment crític internacional, en especial, amb la mirada posada a la franja de Gaza. En la jornada inaugural, s’ha fet una crida al diàleg, a la mediació i a crear una cultura de pau que inspiri governs d’arreu del món.

El president de la Fundació World Peace Forum, Jose Fèlix Bentz, ha recordat que en el 75è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans “alguna cosa estem fent malament, perquè som en ple segle XXI i encara no es respecten els drets humans. Volem dir prou de conflicte i prou de guerra”. Bentz ha reivindicat la feina que es pot fer per la pau des de diferents disciplines.

Alguna cosa estem fent malament, perquè som en ple segle XXI i encara no es respecten els drets humans”
Jose Fèlix Bentz, president Fundació World Peace Forum

Les intervencions i conclusions que resultin de la trobada, que s’allargarà fins dissabte, es traslladaran als governs i administracions públiques per aportar possibles fórmules per aconseguir la pau al món. Hi ha més de 200 ponents d’àmbits molts diversos, des d’ONG fins a empreses o personalitats del món de la cultura.

Veus per la pau

Una de les participants és la Premi Nobel de la Pau, la tunisiana Ouided Bouchamamaoui, que considera que l’esdeveniment ha d’empènyer els polítics a trobar la pau. “La situació és especialment horrible a Gaza, amb milers de morts i persones obligades a fugir de casa seva. Hem de trobar una solució per a aquesta gent”, ha lamentat.

“La ciutadania ha de crear un gran moviment de pau i reafirmar el rol de les Nacions Unides de multilateralitat, que els estats puguin alçar la veu que ara bloqueja el Consell de Seguretat de l’ONU“. És el que pregona el rector de la Universitat per la Pau d’aquest organisme, Francisco Rojas, que assegura que les guerres i el canvi climàtic són l’amenaça més gran per a la humanitat.

La darrera ciutat a acollir el Fòrum Mundial per la Pau va ser Medellín. La col·laboradora de la Fundació Shenguen per la Pau a Colòmbia, la cantant i actriu Diana Hoyos, ha defensat l’impuls d’espais de diàleg i els bons resultats que ha tingut en el seu país, amb un conflicte armat que s’ha allargat durant dècades.

També el delegat del Govern espanyol, Carlos Prieto, ha condemnat de manera ferma els assassinats de població civil a Gaza i les víctimes dels atemptats del 7 d’octubre, i la tinenta d’alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Eugènia Gay, ha destacat el paper de la ciutat a l’hora de difondre valors de pau.