Els vigilants de seguretat del metro diuen que no poden aturar els infractors quan els superen en nombre. En el cas dels grafiters, asseguren que són agressius. “Han destinat diners en material i temps per poder pintar el vagó, si els ho impedeixes els frustra, si un o dos vigilants ho impedeixen, els posen traves, que són la força”, diu Jordi Miquel. Per això el col·lectiu demana treballar en millors condicions. D’una banda, amb material nou i, de l’altra, amb equips d’almenys dues persones.

En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, el delegat del Sindicat Professional de Seguretat Privada (SPS) ha assegurat que hi ha ocasions en les quals els vigilants no poden fer res per aturar els actes vandàlics. Això passa quan el personal de seguretat es veu superat en nombre. “Si són dos vigilants i venen 20 persones, qui les para? És impossible”, argumenta.

El dia a dia del col·lectiu els enfronta a baralles, escàndols per alcohol i drogues, robatoris i incidències de tota mena. I sovint les patrulles són d’una sola persona. “Hem denunciat diverses vegades la figura de l’agent únic i al 90 per cent dels serveis hi ha un únic vigilant“, explica. Demanen que els equips es formin amb dues persones, com a mínim.

Jordi Miquel afegeix que el material que fan servir és obsolet. Utilitzen una defensa semirígida que no s’ha actualitzat des de la creació de la seguretat privada a Espanya. Això els treu capacitat d’actuació, segons el delegat sindical.