El 19 de novembre es commemora el Dia Mundial en Record de les Víctimes d’Accidents de Trànsit i les associacions Stop Accidents i P(A)T han organitzat un homenatge a totes les persones afectades amb un emotiu acte al passeig Marítim de la Nova Icària en què familiars i víctimes han compartit poemes, escrits i experiències. L’acte també ha servit perquè les persones afectades per un sinistre de trànsit hagin tornat a demanar més suport psicològic i han reclamat endurir les lleis contra els responsables d’aquests sinistres.

També hi han intervingut Ramon Lamiel, del Servei Català de Trànsit, i Albert Batlle, tinent d’alcaldia de Seguretat, que ha qualificat la xacra dels sinistres de trànsit com “una pandèmia que no cessa”. Ha considerat que de vegades “les campanyes són inútils, perquè continuem veient el drama a les nostres carreteres”.

“Vaig deixar enrere la meva vida de sempre”

Drames com els que s’han escoltat en els parlaments de víctimes i familiars que han explicat les seves experiències. És el cas de l’Oriol, que ha explicat que treballava de professor i director d’una escola i que, després de ser envestit per un cotxe quan circulava en moto el 30 de setembre del 2020, “vaig tornar a néixer però havent de deixar la meva vida de sempre”. Ha recordat que va estar cinc setmanes a l’UCI i ha volgut agrair el tracte rebut per tot el personal sanitari de l’Hospital de Sant Pau. També ha agraït el suport de Stop Accidents.

Alguns dels testimonis han insistit a demanar més suport psicològic perquè asseguren sentir-se sols després de patir el sinistre. Justament en l’acte de fa un any el conseller d’Interior, Ignasi Elena, va anunciar la posada en marxa d’Invictesun nou servei d’atenció a les víctimes d’accidents de trànsit. Va dir que s’activaria a principis del 2023 i serviria per atendre les víctimes més greus per donar-los “escalf, ajuda i acompanyament” en el procés posterior a l’accident.

Reclamen un enduriment de la llei

Les víctimes també han reclamat canvis legislatius. Lilo Villasante, que és delegat de Stop Accidents a Catalunya, ha lamentat que no s’actuï amb les drogues com es fa amb l’alcohol quan és motiu d’accident: “Hi ha taxes d’alcohol que fixen la gravetat de les conseqüències penals. Amb la droga no hi ha taxes que assenyalin quan és delicte. Pagaràs la mateixa multa si t’has drogat fa un mes o fa una hora”.