El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat la posada en marxa d’Invictes, un nou servei d’atenció a les víctimes d’accidents de trànsit. En l’acte d’homenatge a les persones mortes a la carretera, Elena ha explicat que aquest punt es posarà en marxa a principis del 2023 i servirà per atendre les víctimes més greus per donar-los “escalf, ajuda i acompanyament” en el procés posterior a l’accident.

Accidents mortals a Barcelona el 2022: on i quan es produeixen | MAPA
Consulta els punts negres dels sinistres a la ciutat

Les víctimes d’accidents de trànsit demanen més suport

Elena ho ha explicat en la cerimònia en què diferents testimonis i responsables de les entitats han demanat més suport de l’Administració als supervivents d’accidents de trànsit. Entre les peticions que han fet hi ha un servei d’atenció telefònica centralitzat i el reconeixement com a “víctimes de violència viària”. Entitats com Stop Accidents han reclamat més protecció legal per actuar “davant d’un problema estructural” que requereix una actuació urgent.

Reclamen un protocol específic i unitari per atendre les víctimes de trànsit

Ara fa 10 anys que el Servei Català de Trànsit va posar en marxa el SIAVT, un servei pioner creat al 2012 per donar una primera resposta inicial a les víctimes i afectats d’accidents de trànsit. Segons fonts del departament d’Interior, en aquesta dècada ha atès prop de 4.000 persones i “s’ha consolidant com un a espai d’ajuda, orientació i informació” als afectats per fer els tràmits necessaris després del sinistre.

22 morts per accident de trànsit a Barcelona

A Barcelona aquest 2022 s’han registrat 22 víctimes mortals en accident de trànsit. L’última, el passatger d’un cotxe que va xocar amb una ambulància al carrer de Villarroel el mes d’octubre. Amb aquestes dades ja han mort a Barcelona tantes persones en sinistres de trànsit com en tot l’any 2019. 15 de les 22 víctimes eren motoristes i cinc, vianants.