Una setmana després de la batussa entre manters i un turista, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha volgut fer una roda de premsa per denunciar racisme institucional, així com manipulació per part dels mitjans de comunicació. Els portaveus del col·lectiu han donat la seva versió dels fets una setmana després condemnant “tota violència” i lamentant la “campanya mediàtica” criminalitzadora contra els venedors ambulants que, segons ells, s’ha produït després de la batussa.

Asseguren que quan “es tracta d’un negre, la nostra versió no és la primera a sortir a la premsa”. “Sempre surten les imatges i vídeos retallats, editats, per demostrar a la gent que som violents o delinqüents quan responem a un acte racista”, afirma el sindicat. I afegeix que en una ciutat com Barcelona seria molt fàcil trobar imatges de càmeres de seguretat per veure el que va passar.

Les imatges prèvies

En una roda de premsa, han seguit defensat que en les imatges que dimecres es van fer virals falten els instants previs a l’agressió al turista. Asseguren que el visitant nord-americà va sortir d’un bar i va agredir un manter, prèviament colpejat amb una ampolla per part d’uns compradors que anaven beguts. “Nosaltres som els agredits, no els agressors”, sentencien. Aquesta versió contradiu la del turista, que ha denunciat els fets davant dels Mossos.

Els manters han insistit que ells han vingut fins a Barcelona, arriscant la vida, per poder ajudar les seves famílies. Per això, asseguren que pensant en elles no tenen gens d’interès a provocar cap acció violenta. Afirmen també que la majoria de manters tenen un ofici, però aquí fan de manters perquè no poden exercir les seves professions per les “lleis d’estrangers”.

A més, asseguren que en el cas de l’agressió de la setmana passada, molts mitjans els van trucar per saber la seva versió però posteriorment diuen que no se’ls va donar veu. “S’ha intentat novament difamar-nos, mentre veiem que la versió del suposat turista agredit s’està donant a totes les televisions, sense talls”. Per això, afirmen que són víctimes de la manipulació mediàtica.