Durant l’estiu molta gent marxa de vacances i canvia d’hàbits i les universitats i les empreses, on normalment fan campanyes de donació de sang, tanquen o disminueixen l’activitat. Tot plegat provoca que cada estiu les donacions caiguin un 30 % i aquest any el problema s’ha agreujat per la calor extrema de la primera setmana d’agost.

Enric Contreras, director de Serveis Hospitalaris del Banc de Sang i Teixits, recorda que les necessitats dels pacients són les mateixes: “Les intervencions quirúrgiques no urgents no es fan, però hi ha més accidents de trànsit”. També alerta que les reserves que més perillen són les de plaquetes, perquè caduquen als cinc dies: “Les plaquetes intervenen en la coagulació de la sang, ajuden a tancar les ferides. Les persones que les necessiten són pacients que han tingut una hemorràgia molt forta o que estan fent un tractament de quimioteràpia”.

Aquest estiu, #omplelabossa

Com ja és habitual, cada estiu, el Banc de Sang i Teixits posa en marxa una campanya per demanar als ciutadans que donin sang, plaquetes o plasma abans de marxar de vacances. Calculen que necessitaran 35.000 donacions per fer front a totes les necessitats. Tothom qui fa una donació rep una bossa de roba amb el missatge “Dona el millor de tu. Dona sang” i amb l’etiqueta #omplelabossa, s’anima tothom a compartir el moment de la donació a través de les xarxes socials.