La Generalitat ja estudia la proposta de desconfinament que l’epidemiòleg Oriol Mitjà, tal com li van encarregar, ha fet per gestionar la sortida de la crisi del coronavirus. Es tracta d’un pla que preveu els aspectes bàsics per a una progressiva tornada a la normalitat: com s’ha de reprendre l’activitat laboral o la tornada a les escoles; quina gestió s’ha de fer de la mobilitat mentre no baixi el nombre d’ingressos als hospitals; o de quina manera es pot controlar l’evolució del virus. I aquí s’inclou la proposta d’implementar un passaport d’immunitat, per conèixer l’estat immunològic de les persones (si han passat o no la malaltia).
Segons la consellera de Salut, Alba Vergés
, cal un debat entorn a aquest tema perquè “tot i les mesures per controlar al màxim l’epidèmia, aquestes no han d’anar mai en contraposició dels drets i llibertats“. Vergés no s’ha volgut decantar, però sí que ha defensat una balança de tots aquests aspectes, ja que —segons ha dit— els criteris bioètics, la privacitat i la protecció de les dades també s’han de tenir en compte.
Què és un passaport d’immunitat?
El passaport immunitari proposat per Mitjà tindria una vigència temporal i serviria per accedir als espais públics amb alt risc de transmissió. Serien llocs on es fa difícil garantir la distància de seguretat de dos metres. Aquest passaport —confeccionat a partir de les proves de la covid-19— garantiria que la persona que el posseeix està sana i, per tant, no hi ha risc de contagi i es pot moure lliurement.
Segons el portal Vilaweb, que ha tingut accés al contingut del pla, Oriol Mitjà proposa que el passaport immunitari es faci en base als resultats dels tests i proves de la covid-19. Tindria tres colors: el vermell equivaldria a una persona amb PCR positiu o amb contacte directe amb algun infectat. El groc seria per aquelles persones amb PCR negatiu i sense símptomes ni contactes. I el verd per a persones de baix risc de contagiar o ser contagiades.