El sistema informàtic de recepta electrònica ha col·lapsat i això està fent difícil l’entrega de mascaretes, i també de medicaments, segons ha explicat el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona. En una hora s’han donat fins a 100.000 mascaretes al conjunt de Catalunya, que s’han de sumar a les dispensacions habituals de medicaments d’un dilluns, que acostuma a ser un dels dies de més feina.

Aquest nombre elevat de gestions per fer front a l’emergència pel coronavirus ha sobrecarregat el sistema, que ha caigut durant una estona. Funciona intermitentment i algunes mascaretes han pogut ser entregades. Alguns establiments han optat per entregar-les igualment, anotar el número CIP i introduir les dades al sistema posteriorment.

Des del Col·legi de Farmacèutics han insistit que només s’acostin a les farmàcies a recollir les mascaretes les persones que no en tinguin i realment les necessitin. Aquest dilluns era el primer dia d’entrega de les mascaretes als ciutadans, que han d’anar a les farmàcies per recollir-les amb la seva targeta sanitària, a través del sistema de recepta electrònica. D’aquesta manera, els farmacèutics han de portar un control informàtic de totes les que es reparteixin i la Generalitat les anirà reposant a mesura que es vagin esgotant.

La previsió és distribuir fins a 14 milions de mascaretes i cada ciutadà en té dues d’assignades, una de gratuïta i una a un preu de 76 cèntims. Aquesta segona s’entregarà més endavant quan hi hagi disponibilitat. Si en sobressin no es descarta que els ciutadans en puguin adquirir més fins esgotar existències.

Quin tipus de mascareta s’entrega?

Les mascaretes que s’estan entregant a les farmàcies són quirúrgiques i, en principi, són d’un sol ús. Ara bé, el govern ha donat instruccions als farmacèutics perquè ensenyin als clients a allargar-ne la vida útil. Es guarden en un sobre de paper (que també s’entrega a la farmàcia) després de fer-ne ús i en una bossa per evitar que es rebreguin mentre no les fem servir.