El Parc Fluvial del Besòs ha reobert aquest dimecres i alguns veïns de la zona han aprofitat per gaudir d’aquest paisatge després de més d’una setmana tancat per l’incendi a una fàbrica de Montornès del Vallès. La zona reobre enmig del debat i les crítiques d’algunes veus que opinen que el desastre ecològic, que va comportar la mort de gairebé tots els peixos al llarg de vuit quilòmetres de la llera del riu, es podria haver evitat.

Els usuaris tornen, però amb reserves

El parc funciona en l’horari habitual a la tardor: de 10 a 18 h. La Diputació de Barcelona va anunciar-ne la reobertura després que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) hagi certificat una millora de la qualitat de l’aigua en aquesta zona del riu. No obstant això, alguns experts diuen que  la recuperació definitiva serà a llarg termini i que l’eliminació de tots els residus que va provocar el vessament tòxic dependrà de moltes variables.

Els veïns han fet seu aquest discurs. Per això, els qui han retornat ho fan amb prudència. Per exemple el propietari d’un gos, que assegura que de moment no deixarà l’animal acostar-se a l’aigua per precaució. Aquest jove també considera que les administracions han actuat tard: “Sabien que hi havia empreses irresponsables al costat del riu, això es podria haver evitat”.

A les crítiques se suma la veu d’una altra usuària que assegura que “plou sobre mullat” perquè el Besòs “no és un riu especialment net” i que la mort de tants animals és una tragèdia.