Sis entitats de Vallcarca han creat una federació per encarregar-se de la gestió dels nous equipaments previstos al barri. El primer serà el Casal de Barri de Can Carol, que va començar les obres el mes d’abril i està previst que acabin la primavera del 2020. L’altre nou espai serà l’antic consolat, la Casa Junyer-Canals, tot i que aquest equipament encara no té data d’inauguració. Darrere de la nova Federació d’Amigues de Can Carol i Consolat hi ha sis associacions del barri que reclamen un conveni de cessió directa per la gestió dels equipaments.

Memòria històrica i autogestió

Les sis entitats que conformen la Federació són: Associació de Veïns Som Barri, AFA Escola Montseny, Antic Forn de Vallcarca, Observatori de Vallcarca, Associació Festes Alternatives de Vallcarca i Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca. Aquesta iniciativa neix amb l’objectiu de gestionar els nou equipaments que s’estan construint al barri. La Federació vol treballar en dos eixos: la memòria històrica ―tant material com immaterial― i l’autogestió.

En un moment de transformació urbanística de la zona i d’arribada de veïns nous, les entitats creuen que és indispensable transmetre la història i fer partícip al veïnat dels nous espais. “Treballar per la gestió comunitària d’aquests espais de cultura i sobretot, apropar-los al veïnat, és a dir, que el veïnat sigui responsable una mica de com es gestiona tot això”, explica el president, David Castellet.

Un conveni de cessió directa

Tot i que està previst que les obres de Can Carol acabin a la primavera, la Federació assegura que encara no se sap quina entitat gestionarà l’equipament, ni com es triarà el projecte per fer-ho. El districte de Gràcia aposta per un concurs públic, però la Federació creu que se’ls hauria de fer un conveni de cessió directa, ja que consideren que compleixen tots els requisits. A més, l’entitat creu que per fer un concurs públic hi hauria d’haver diferents projectes i asseguren que “no tenim constància que hi hagi cap entitat més interessada, a no ser que estiguem parlant de grans entitats del tercer sector que aglutinen grans externalitzacions a la ciutat de Barcelona que creiem que és un model obsolet”, assenyala Castellet.

Des de la Federació volen fer el seguiment de les actuacions i reclamen que se’ls convoqui a una taula. També, demanen tenir interlocutors per parlar sobre la gestió cívica de Can Carol. Aquesta antiga masia és un testimoni de la història de barri del seu passat i ara, també del seu futur després de molts processos participatius.