Fins a tres comunitats de veïns diferents, ubicades als carrers d’Arístides Maillol, del Cardenal Reig i del Pintor Tapiró, molt properes als treballs de la pedrera situada on hi havia el Miniestadi, han recollit signatures aquests dies per presentar-les al districte. N’han aconseguit gairebé 300 i aquest dimecres les han presentat al consell de barri de la Maternitat i Sant Ramon, en què també han participat representants del Barça. Els veïns demanen que s’aturin els treballs d’aquesta fàbrica de ciment o que es donin solucions per minimitzar l’impacte de la polseguera constant que s’hi genera.

No es pot viure amb la quantitat de pols que aixeca la pedrera”, ha lamentat Andrés Quílez, president de l’Associació de Veïns de Sant Ramon Nonat, en declaracions a betevé poc abans que comencés el consell. El veïnat qüestiona que es donés la llicència per fer aquesta activitat.

S’han pres mesures però la sequera no permet la més efectiva, l’aigua

Fonts municipals han assegurat a betevé que el consistori estudiarà mesures antipols per reduir les incomoditats dels veïns. De fet, en el consell de barri d’aquest dimecres també hi ha intervingut Martí Padrisa, arquitecte responsable d’urbanisme del Barça, que ha explicat quines mesures s’han pres fins ara per minimitzar l’impacte de les obres, tant pel que fa a la contaminació per pols com als sorolls i les vibracions.

El responsable del club, però, ha lamentat que a causa de la sequera i les restriccions no poden utilitzar tota l’aigua que voldrien per minimitzar l’impacte de la pols ja que, ha dit, seria la mesura més efectiva. En aquest sentit, David Escudé, regidor del districte de les Corts, també ha afirmat que les limitacions en l’ús d’aigua no estaven previstes en el projecte i que ara s’estan adaptant “amb la major celeritat possible” per buscar altres mesures que permetin minimitzar les molèsties.

La pedrera al Miniestadi evita 2.600 camions

Tot i això, una de les mesures que el club sí que ha pres és la instal·lació de tres punts per rentar les rodes dels camions que entren i surten de les instal·lacions, amb un 90 % d’aigua reciclada. A més, segons ha explicat Padrisa, instal·lar la pedrera al Ministadi ha permès evitar l’entrada a la ciutat de 2.600 camions. El club també està treballant per accelerar els treballs i que les molèsties de les obres durin el mínim temps possible.

Els veïns no descarten accions legals

Tot i les explicacions del Barça, algunes de les intervencions del veïnat durant el consell de barri han estat molt crítiques i han acusat el club de no tenir voluntat de solucionar les molèsties que provoca al veïnat. De fet, Andrés Quílez assegura que si el problema no se soluciona no descarten “qualsevol tipus d’acció legal per defensar els veïns”. Per això, diu, “millor que arribem a un acord”.

Una fàbrica d’economia circular

La pedrera del Miniestadi és una planta de ciment d’economia circular que s’emmarca en el pla estratègic del club fins al 2025 per mirar de reciclar el màxim de material que surti de l’enderroc del Camp Nou. En aquest sentit, tot el formigó que s’ha enderrocat de la tercera graderia es trasllada a aquests terrenys. Allà separen el ciment i l’acer i aquests materials es reaprofitaran per a la nova construcció.

Fonts del Futbol Club Barcelona lamenten que no es pot evitar més la polseguera que es genera en aquesta zona a causa de les limitacions de reg que hi ha per la sequera a Catalunya. Els treballs es remullen mínimament, però no prou per evitar que s’aixequi pols i que s’escampi pels voltants.