Una pedrera als terrenys del Miniestadi tritura runa 12 hores al dia per obtenir material per a la construcció del nou Camp Nou. Aquests treballs han posat en alerta els veïns del carrer del Cardenal Reig, que denuncien que es tracta d’un equipament insòlit al bell mig de la ciutat, i que genera pols i soroll constant.

Soroll i pols… i mascareta dins de casa

Enric Rovira, veí d’una de les finques afectades, denuncia “una quantitat de pol·lució bestial i de pols”. Com ell, molts veïns denuncien la presència d'”un circuit de camions a totes hores”. Pateixen per les conseqüències d’aquests treballs a llarg termini, com que es facin malbé les façanes i els aparells d’aire condicionat.

Un veí mostra el polsim que queda sobre les baranes de les finques properes a la pedrera

Els veïns han expressat ja al districte el seu malestar per la presència d’aquesta pedrera. Andrés Quílez, president de l’Associació de Veïns de Sant Ramon, creu que “el primer error va ser donar llicència a fer aquesta planta aquí, posar això entre habitatges no és correcte”. Afegeix que hi ha veïns que han optat per posar-se la mascareta a casa per evitar l’impacte de la pols.

Una planta de ciment d’economia circular

Fonts del Futbol Club Barcelona han explicat a betevé que es tracta d’una planta de ciment d’economia circular, que s’emmarca en el pla estratègic del club fins al 2025 per mirar de reciclar el màxim de material que surti de l’enderroc del Camp Nou. En aquest sentit, tot el formigó que s’ha enderrocat de la tercera graderia es trasllada a aquests terrenys. Allà separen el ciment i l’acer i aquests materials es reaprofitaran per a la nova construcció.

Una part de la runa es queda als terrenys del Miniestadi i la resta va a fàbriques de fora de Barcelona per al seu tractament i reciclatge.

Diverses màquines converteixen runa en polsim

No es pot remullar la pols pel decret de sequera

Pel que fa a les molèsties de pols que provoca aquesta planta, les mateixes fonts lamenten que no s’hi pot fer més a causa de les limitacions de rec que hi ha per la sequera a Catalunya. Els treballs es remullen mínimament, però no prou com per evitar que s’aixequi pols i que aquesta s’escampi pels voltants.

Un aparell rega de tant en tant els treballs però és insuficient per minvar l’efecte de la pols

Es pot comprovar fàcilment com els cotxes i baranes dels voltants de la zona estan coberts de polsim. Pel que fa al calendari d’obres, el club assegura que segueixen el ritme previst. La cimentera seguirà als terrenys del Miniestadi fins poc abans de la inauguració del nou Camp Nou.

Controls de la Generalitat

En aquest sentit, l’Ajuntament ha assegurat a betevé que es fa un seguiment regular de les obres, de la mà del FC Barcelona i amb la participació dels veïns, en què s’analitza l’estat dels treballs i les actuacions a dur a terme i les incidències detectades durant el procés.

De fet, en la darrera reunió amb presència veïnal, el consistori detalla que el club va informar que l’Agència Catalana de Residus és qui supervisa i controla el mètode de reciclatge de la runa procedent de l’enderroc de les graderies del Camp Nou.

Augmenten les vendes de mascaretes, col·liris i esprais nasals

Des que van començar les obres del Camp Nou, amb la pols que han generat, les farmàcies de la zona han augmentat les vendes de determinats productes, com els col·liris, els esprais nasals, i les mascaretes, tot i que ara ja no són obligatòries. L’Eva Sánchez, de la Farmàcia Marta Niñerola, explica que l’increment va començar poc després de l’inici dels treballs i que els més afectats són les persones grans. “Tinguin o no refredats els veus que van amb mascaretes quan han de sortir” explica la farmacèutica.

Els netejadors nasals, tipus aigua marina també estan molt demandats, “no per estar refredat si no per treure tot això… és que em moco i surt negre, m’expliquen els clients, i clar és de la contaminació que hi ha”, assegura Sánchez.