La Comunitat de Sant Egidi ha presentat l’actualització de la guia 2024 amb recursos assistencials per a persones sense sostre. Se’ls ofereixen més de 500 adreces i espais on es poden dutxar, dormir o trobar un àpat calent. La guia també ofereix informació pràctica com un mapa amb els lavabos públics, 14 telèfons d’ajut o bé on trobar cursos de català i castellà per a estrangers.

Una guia sense preu

Sant Egidi publica unes 3.000 guies, que distribueix gratuïtament a les més de 2.000 persones que calcula que viuen al carrer.

Té molt més valor que l’ajuda en metàl·lic”
Igor Matich, usuari de la guia de Sant Egidi

Un dels seus usuaris és Igor Matich, que assegura que la guia és un recurs molt valuós. “És per a persones que estan el carrer, com és el meu cas. Té molt més valor que l’ajuda en metàl·lic, la gent avui en dia està molt monetitzada. Això val més que qualsevol altra ajuda puntual”.

En la mateixa línia s’expressa David Coromina, un dels responsables de la guia, que arriba a l’edició número 18 i que porta per nom On menjar, dormir, rentar-se.

És una brúixola a partir de la qual un pot refer la seva vida”
David Coromina, responsable de la guia de Sant Egidi

La guia té 221 pàgines i va néixer a Roma el 1990. “És una guia que pensem perquè sigui útil per a les persones que estan al carrer, en el seu format, la seva edició i la seva mida pensada per poder portar-la a sobre. És una brúixola a partir de la qual un pot refer la seva vida”.

No deixar ningú enrere

El responsable de la Comunitat de Sant Egidi, Jaume Castro, també ha aprofitat per posar sobre la taula algunes dades que parlen del nombre creixent de persones que es troben en situació de pobresa a la ciutat.

Un desnonament, la pèrdua de feina, una separació conjugal… poden fer que una persona en un moment determinat es trobi al carrer”
Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant Egidi

Segons Castro, els indicadors de pobresa són cada vegada més preocupants i assenyala la dificultat de trobar serveis per dormir a Barcelona, on cal sempre disposar de cita prèvia quan s’hi hauria de poder accedir de manera lliure. “Justament per aquest risc d’exclusió elevat que hi ha a la nostra ciutat, un desnonament, una tensió familiar que no es resol, la pèrdua de feina, una malaltia, una separació conjugal… poden fer que una persona en un moment determinat es trobi al carrer”.

L’entitat demana més centres de baixa exigència i allargar l’operació Fred

Castro ha insistit en la necessitat de crear més centres de baixa exigència perquè ningú dormi al carrer. “La ciutat ha d’ampliar aquest servei”, ha apuntat, i ha afegit que aquest seria el primer pas per “dignificar” els sense llar. També ha demanat allargar l’operació Fred. “Entre cinc i zero graus hi ha molt poca diferència”, ha dit. A banda, el responsable de l’entitat ha demanat al Parlament que aprovi la proposició de llei per erradicar el sensellarisme i que la doti d’una partida perquè es pugui afrontar el problema.

Torna l’àpat de Nadal

Un any més la Comunitat de Sant Egidi presenta la campanya “#nadalperatothom”, que, a partir del dinar de Nadal que es prepara a la basílica dels Sants Just i Pastor, vol que ningú no es quedi enrere en aquestes dates tan assenyalades. L’àpat s’aconsegueix en part gràcies al servei voluntari de més de 500 persones.