La majoria dels veïns dels pisos públics del número 39 del carrer Nou de la Rambla han passat la nit a casa sense llum, arran de l’incendi de divendres en un quadre elèctric. Els inquilins, la majoria gent gran, han decidit no marxar dels habitatges perquè tenen por que els ocupin. Afirmen que, des de fa dos anys, bona part del bloc està ocupat per persones que s’han fet “els amos i fan el que volen”. Expliquen que la convivència dins la finca és cada cop més difícil perquè “malmeten espais comuns com ara els ascensors, punxen cables i es droguen a l’escala“.

L’endemà de l’incendi un equip de betevé ha entrat dins l’edifici. Els danys són encara visibles en el quadre de comptadors, escales i els replans de les quatre plantes. Alguns veïns han dormit amb les finestres obertes perquè el fum encara era present en alguns espais. Una patrulla de la Guàrdia Urbana entra i revisa al llarg del dia les diverses plantes de l’edifici i comprova com estan els veïns que no han marxat a casa de familiars ni han estat reallotjats.

A l’espera que torni la llum

La Magdalena és una de les veïnes grans que ha decidit quedar-se, tot i no tenim llum per conservar la insulina per al seu marit, diabètic, i endollar per carregar la màquina d’oxigen que necessita per respirar. “Ahir des de l’Ajuntament ens van oferir un lloc per poder anar-hi provisionalment, però la majoria de veïns vam dir que no. No vull deixar el pis perquè tinc por que quan torni no trobem res o em trobi una família sencera al pis“, explica. De moment, sense aigua i llum els veïns esperen una resposta de l’Ajuntament, que ja ha apuntat que solucionar el problema del subministre de llum no serà cosa de dos dies.

“Ens sentim abandonats”

Es dona el cas que aquest és un edifici de pisos públics, i alguns dels habitatges estan ocupats, cosa que genera conflictes amb la resta de veïns que denuncien problemes de drogues, d’inseguretat i insalubritat. Els veïns afirmen que han fet arribar queixes a l’Ajuntament i que no han rebut cap resposta. “Ens sentim abandonats, molt oblidats per les administracions”, comenta un dels veí de la finca. “No podem ni sortir per la nit, perquè pugen i baixen amb droga– afirma la Magdalena- No els podien haver desallotjat quan vam avisar que hi havia un parell d’ocupes, en lloc de deixar-ho passar i que ara tinguem set o vuit. Ens deien que ho solucionarien, que tot aniria bé”.