El debat s’ha emmarcat dins de l’Ecumenòpolis, un projecte que consisteix en un seguit de documentals audiovisuals sobre els processos d’urbanització i transformació de la ciutat contemporània. El debat ha estat introduït i moderat per Andreu Meixide, que ha mostrat un documental introductori amb imatges històriques sobre la Rambla.

També hi han participat membres d’entitats veïnals com SOS Rambla, Ciutat Vella No Està en Venda i d’altres col·lectius de l’ABTS – Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible. Eduard Elias, de SOS Rambla, s’ha mostrat molt crític amb el model turístic actual. “M’agradaria dir que visc a la Rambla, però el que dic és que intento viure-ho perquè ja no es pot dormir“, ha assegurat. SOS Rambla mostra pessimisme a l’hora de trobar una solució. “Els que podrien fer alguna cosa per evitar aquest pendent avall els veig mirant cap a una altra banda”, ha lamentat. Per la seva banda, Alejandro García, membre de Gràcia cap a On Vas, ha donat xifres per explicar la invasió del turisme massiu. “Com és que hi ha 30 milions de turistes en una ciutat amb 1,7 milions d’habitants?”, s’ha preguntat.

L’ús de l’espai públic, l’habitatge digne i assequible o el descans i la convivència són temes que s’han tractat durant el debat. Totes les entitats han coincidit que es tracten de drets cada cop més amenaçats, especialment als barris amb més atractiu per al visitant i l’especulació. Totes les entitats han coincidit en el fet que els moviments socials i veïnals són una eina necessària per canviar la situació actual de la Rambla. Alhora, han agraït l’esforç de l’actual govern municipal, però creuen que cal una actuació més ferma.

Per la seva banda, la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, ha estat present en aquest debat. Pin ha cridat a la “corresponsabilització” de totes les administracions i també dels veïns i ha explicat que ha anat a la xerrada “només per escoltar” les valoracions dels veïns que hi han assistit; unes opinions que, segons la regidora, l’Ajuntament tindrà en compte a l’hora de fer polítiques en el futur.