BCN Checkpoint, la importància de la detecció precoç

Set mesos mantenint a ratlla el VIH sense necessitat de fàrmacs retrovirals. Aquesta és la fita, no assolida mai abans, de la nova vacuna preventiva que van presentar al febrer els equips de l’hospital Clínic de Barcelona i el dels Germans Trias i Pujol. El tercer soci ha estat el BCN Checkpoint. Des d’aquest centre disposen dels recursos necessaris per fer proves de càrrega viral en sang en un temps rècord de 90 minuts, una velocitat que ara mateix no poden oferir els hospitals. Això permet que els infectats sàpiguen que tenen el virus quan han passat pocs dies des del contagi i són precisament aquests individus els idonis per sotmetre’s a la nova vacuna preventiva que encara s’està perfeccionant. Cal pensar que quan millor estigui el sistema immunològic dels pacients millor respondran aquests al tractament. A més, gràcies a la seva efectivitat, el BCN Checkpoint és també l’encarregat de controlar que el virus no rebroti.

Objectiu, reduir els contagis

Tot i els resultats esperançadors de les primeres proves, cal seguir treballant en tots els fronts. En 10 anys de feina en aquest centre de Barcelona s’ha passat del 10 % de persones que es fan la prova del VIH al 60 % actual. També han engegat una campanya per fer-se la prova cada tres mesos, cal recordar que les persones que comencen amb el tractament retroviral no poden infectar altres persones amb el virus, i tot plegat aconsegueix controlar els contagis nous.

Futur incert a Catalunya

Si bé ja es disposa de bones eines en la lluita contra el VIH, des de BCN Checkpoint troben a faltar més voluntat política per arribar als objectius que demana ONU Sida i que alguns països i ciutats ja han assolit, el 90-90-90 pel 2020. És a dir, un 90 % dels casos diagnosticats, que d’aquests un 90 % accedeixin al tractament i que un 90 % més presentin una supressió de la carga vírica. Uns objectius difícils d’aconseguir a casa nostra perquè, per exemple, encara no s’ha autoritzat l’ús de la PrEP a Catalunya, la pastilla profilàctica que evita en gairebé un 100 % el contagi del VIH si es pren cada dia. Un aliat clau per frenar l’expansió de l’epidèmia.