Els veïns del Gòtic senten que ha durat poc. Després de “recuperar-les” durant els més de dos anys de pandèmia, ja han tornat a perdre les places del barri per fer-hi vida de poble. “No veus el final del carrer”, ha lamentat Eva Vila, portaveu de la plataforma veïnal Fem Gòtic, de tants turistes que reben. L’absència de visitants estrangers va permetre que molts infants tornessin a córrer i jugar a pilota, amb bicicletes o patinets, en indrets tan icònics de Barcelona com el pla de la Seu o l’avinguda de la Catedral.

Amb l’augment de turistes aquesta Setmana Santa, però, els veïns del Gòtic s’estan tornant a sentir “expulsats” del barri i temen que això és només una mostra del que vindrà: “Ens espera un estiu que serà pitjor“, ha exhalat Eva Vila, que, als micròfons de betevé, ha assegurat que estan “contents” amb la reactivació de Barcelona, però és urgent, ha dit, “buscar un equilibri“, ja que “no s’està gestionant bé l’espai públic“.

No podem anar a buscar els nostres fills a l’escola amb normalitat com ho fan altres pares a d’altres escoles de la ciutat
Eva Vila, portaveu de la plataforma veïnal Fem Gòtic

La plaça de Sant Felip Neri, a banda de ser un dels punts d’interès històric de la ciutat, és el pati de l’escola homònima. Al 2017, el districte de Ciutat Vella va decidir limitar l’entrada a l’espai durant l’hora del pati escolar. És a partir de les 17 h, a la sortida de l’escola, que totes dues coses es fan incompatibles, explica Vila. L’allau de turistes impossibilita que els infants puguin jugar lliurement a la plaça: “Has d’anar amb mil ulls.”

L’aleshores regidora del districte, Gala Pin, va explicar que la mesura volia garantir que l’activitat de pati es pogués desenvolupar “amb normalitat, com una cosa que havia passat des de fa anys i que ara, amb la massificació turística, les dinàmiques de pati es veien interrompudes per les visites i per això hem adoptat aquesta mesura”.

Aflora, novament, el debat sobre el turisme massiu

Ara fa un any, a les portes d’una tímida recuperació del turisme cap a l’estiu, el debat sobre l’ús d’un dels altres espais turístics estrella de Barcelona, la Rambla, estava sobre la taula. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, va assegurar tenir clar que “la Rambla” no havia de tornar a ser la d’abans i va constatar que l’estratègia per no tornar a la “massificació turística” tenia a veure amb promoure que els barcelonins en facin ús.